Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Viaţă de refugiat pe timp de război. Orăşelul pentru refugiaţi de la Palanca a devenit a doua casă pentru mulţi ucraineni

De aproape două luni, orăşelul pentru refugiaţi de la Palanca le-a devenit a doua casă. E vorba de o femeie originară din Odessa care de la începutul războiului trăieşte la Centrul de Plasament pentru Refugiaţi de lângă frontiera Republicii Moldova cu Ucraina. Femeia s-a adaptat actualelor condiţii de trai, dar speră că războiul se va sfârşi cât mai curând pentru că vrea nespus de mult să revină acasă.

VERA refugiat, Ucraina: „Încetul cu încetul te adaptezi, te obişnuieşti cu viaţa ta. - De unde sunteţi? - Din Odessa. - Nu vă gândiţi să vă întoarceţi? – Desigur, mă gândesc. - De aceea, sunt mereu pregătită să pot pleca imediat în Tihomeriţ”.

Ea este Vera, originară din oraşul Odessa unde locuia împreună cu fiul ei. Spre deosebire de alţi refugiaţi, ea este rezident permanent la Centrul de Plasament de la Palanca, unde a fost primită cu multă căldură de către voluntari.

VERA refugiat, Ucraina: „Ce fac? - Nimic, mănânc şi dorm, aştept încheierea războiului. -Văd că aveţi şi Biblia aici. - Da, am şi Biblia şi internet, am totul. Desigur, îmi e confortabil, mă simt bine, oamenii se comportă frumos, au grijă de mine,  nu am de ce să plâng, dar nu-s acasă”.

âAcum la Centrulul pentru refugiaţi de la Palanca bate vântul, în comparaţie cu primele zile de război, când erau adăpostiţi şi câte 350 de refugiaţi pe zi.

OLEG  TOPOR şef adjunct al Centrului pentru  Refugiaţi, Palanca: „Avem mai puţini, fluxul se datorează faptului că avem gara improvizată, care e destul de eficientă, ne eliberează refugiaţii, ei sunt evacuaţi în direcţiile unde ei aleg”.

LIUBA MAXIM reporter TVR MOLDOVA: „În comparaţie cu primele zile de la începutul războiului, fluxul de refugiaţi care traversează frontiera Republcii Moldova dinspre Ucraina este mult mai mic. În mare parte este vorba despre femei cu copii, care  sunt aduşi aici de către soţii lor”.

De la începutul războiului, peste 380 de mii de cetăţeni ucraineni au intrat pe teritoriul Republicii Moldova, iar aproape o sută  de mii de refugiaţi nu au plecat mai departe.
Similare
RECOMANDĂRI