De mâine se interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

De mâine se interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun

Începând  cu data de 15 august 2020, se interzice expunerea vizibilă a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor şi a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spaţiile comerciale accesibile publicului.

Administratorii, managerii unităţilor care comercializează produse din tutun sunt responsabili pentru instruirea personalului în depozitatea şi vânzarea produselor din tutun cu privire la prevederile actelor normative în vigoare.

Se va admite doar prezentarea textuală a listei produselor din tutun, a celor conexe şi a preţul acestora, fără nici un element promoţional. În deplină conformitate cu prevederile  alin. (5) al art. 25 din Legea 278/2007 şi bine detaliate în alin. (5), pct.12. al Regulamentului sanitar privind comercializarea tutunului nefermentat şi tutunului fermentat, produselor din tutun şi produselor conexe, aprobat prin HG 1065/2016, şi anume: ”Se interzice expunerea la vedere a produselor din tutun, inclusiv a ţigaretelor cu filtru, ţigaretelor fără filtru, ţigărilor de foi (cigarillos), a produselor conexe şi dispozitivelor, precum şi a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora, în care publicul larg are posibilitatea vizualizării acestor mărfuri şi produse. Lista produselor din tutun, a produselor conexe şi a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora în spaţii disponibile pentru comercializare, cu indicarea preţurilor acestora, imprimată pe hârtie albă cu caractere negre, se prezintă de către vânzător la solicitarea cumpărătorilor adulţi, a căror vârstă a fost verificată de către vânzător în baza actelor oficiale de identificare a vârstei. Lista nu va conţine imagini sau evidenţierea vreunui produs prin culoare, fonturi, subliniere, elemente decorative sau alte instrumente tehnice. Se interzice afişarea inscripţiei sau indicatorului care informează ori sugerează publicului larg despre comercializarea produselor din tutun, inclusiv a tutunului încălzit, ţigaretelor cu filtru, ţigaretelor fără filtru, ţigărilor de foi (cigarillos), a produselor conexe, dispozitivelor şi a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora. Prevederile prezentului subpunct se aplică de la 15 august 2020”.

Ghidul practic privind aplicarea prevederilor alin. (5), art. 25 din Legea nr. 278/2007, bazat pe practicile internaţionale referitor la aplicarea interdicţiei în cauză, elaborat de ANSP, poate fi accesat aici.  

Această măsură este importantă pentru reducerea publicităţii şi promovării produselor din tutun, spun autorităţile. „Este bine documentat faptul, că publicitatea şi promovarea tutunului cresc consumul acestora. În plus, strategiile de marketing sunt deosebit de eficiente în vizarea copiilor şi adolescenţilor şi cresc dependenţa de nicotină la tineri”, se scrie într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Necesitatea aplicării acestei prevederi reiese din situaţia alarmantă privind consumul de tutun şi consecinţele nocive asupra sănătăţii. La nivel global, actualmente, sunt 1,3 miliarde de consumatori de tutun. Numărul lor ar fi şi mai mare, dacă jumătate dintre utilizatorii nu ar fi decedat în urma bolilor cauzate de consumul de tutun.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează circa 8 milioane de decese anual din cauzate de consumul de tutun, inclusiv peste 1,8 milioane de europeni, iar 900 de mii de oameni care decedează din cauza expunerii la fumul de tutun, printre care aproximativ 190 mii de copii.

Similare
RECOMANDĂRI