Deputat: Documentul privind politica fiscală ajuns în Parlament diferă în proporţie de 70% de cel prezentat iniţial
Vizualizari:

Deputat: Documentul privind politica fiscală ajuns în Parlament diferă în proporţie de 70% de cel prezentat iniţial

Proiectul de lege privind politica fiscală pentru anul 2021 a ajuns târziu pe masa deputaţilor. Totodată, documentul care a fost supus consultărilor publice şi cel care a ajuns în Parlament diferă în proporţie de 70%. Declaraţiile aparţin deputaţilor Vladimir Cebotari şi Igor Munteanu, notează IPN.

Deputatul Pro Moldova, Vladimir Cebotari susţine că proiectul legii bugetar fiscale a fost prezentat cu întârzieri, iar deputaţii nu au fost anunţaţi despre elaborarea documentului pentru a putea contribui la îmbunătăţirea lui.

„Avem foarte multe întrebări, deoarece în termeni foarte restrânşi suntem impuşi să aprobăm aceste proiecte de legi, deosebit de importante. Asta înseamnă că putem comite greşeli sau există tendinţa de a nu ţine cont de multe probleme care le ridică atât cei din sectorul agricol, cat şi administraţiile publice locale, dar şi alte lucruri pe care le identificăm în acest proiect de lege”, a declarat Vladimir Cebotari în cadrul emisiunii „Butonul roşu” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Deputatul afirmă că formaţiunea Pro Moldova se arată mirată de faptul că proiectul a fost realizat de parcă ar fi un an obişnuit, ci nu unul de pandemie şi criză economică.

„Noi am studiat foarte atent ce se întâmplă în alte state, deoarece toată lumea trece prin criza pandemică, noi suplimentar am trecut şi prin criza secetei. Observăm câteva elemente comune la toate statele pe care le-am studiat, în primul rând, bugetele care vin şi politica bugetar fiscală au un pachet de susţinere pentru a ieşi din criză şi au toate accentele îndreptate exclusiv în această direcţie”, a adăugat deputatul PRO Moldova.

Deputatul Platformei DA, Igor Munteanu afirmă că proiectul de lege prezentat anterior pentru consultări publice, diferă substanţial de cel care a ajuns în mâinile deputaţilor.

„Proiectul care a fost transmis publicului pentru a fi discutat, este 70 la sută diferit faţă de ceea ce ajuns în Parlament la acest moment. Politică bugetar fiscală perpetuează anumite probleme pe care le-am văzut şi la rectificarea bugetului, prin tentaţia unor grupuri de interese de a-şi promova interesele prin această politică bugetar fiscală. Cineva îşi doreşte colectarea unor resurse prin plafonarea taxelor locale”, a adăugat Igor Munteanu.

De altă parte, deputatul PSRM, Petru Burduja, afirmă că acest document este doar o propunere şi poate fi îmbunătăţit cu implicarea tuturor deputaţilor.

„E uşor să critici atunci când nu ai făcut nimic, dar asta este o propunere. Este bună sau rea, plenul Parlamentului va decide. În cazul în care sunt anumite obiecţii la anumite compartimente, deputaţii pot să vină cu propuneri concrete prin care vor convinge întreg plenul şi vor veni cu propuneri în avantajul societăţii, avantajul Republicii Moldova. Este o propunere, este un concept care s-a pus pe masă”, a concluzionat deputatul socialist.
Similare
RECOMANDĂRI