Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Guvernul ACUM, în aer! Deputaţii democraţii şi cei ai Partidului ŞOR pot decide soarta moţiunii înaintată de socialişti

Cresc tensiunile pe scena politică de la Chişinău. Socialiştii au depus în Parlament o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de Maia Sandu. Asta după ce premierul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pentru modificarea legii Procuraturii. Decizia ar putea avea costuri politice mari. Maia Sandu riscă să rămână fără fotoliul de premier după doar cinci luni de la învestirea executivului.

Negocierile în cadrul coaliţiei ACUM PSRM au început la primele ore ale dimineţii. Niciuna dintre tabere nu a renunţat la pretenţii iar socialiştii au rupt într-un gest teatral acordul de colaborare cu blocul ACUM. Deputaţii PSRM susţin că decizia guvernului privind legile justiţiei este unilaterală şi încalcă acordul de colaborare.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: „Iată la acest acord pur şi simplu s-a făcut iată aşa prin acea încercare de asumare de răspundere.”

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că are o propunere pentru Blocul politic ACUM – aceea că proiectul de asumare a răspunderii guvernamentale pe legile justitiei să fie pus pe masa deputaţilor, dezbătut iar mai apoi votat în Parlament. A existat însă un dar...

IGOR DODON, preşedintele Republicii Moldova: „Eu le-am propus o altă soluţie să o retragă şi să o transmită la Comisia de la Veneţia pentru că, bine nu sunt eu expert.”

După negocierile de dimineaţă, cei de la PSRM şi ACUM au avut trei ore de răgaz. Premierul Maia Sandu nu a făcut însă niciun pas înapoi. Ea a mers în plen unde, într-un final, şi-a prezentat proiectul de asumare politică.

MAIA SANDU, prim-ministrul Republicii Moldova: „Reforma justitiei nu e moftul meu personal. Nu pot sta cu mâinile în sân să urmăresc cum instituţiile statului îşi găsesc câte un stăpân nou. Lupta pentru procuror este ultima redută, este linia roşie.”

Astfel, potrivit legii, dacă în termen de 72 de ore nu se depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, atunci proiectul este considerat adoptat. Nu a fost însă să fie. Socialiştii au depus moţiunea si au motivate ca decizia guvernului ar fi neconstitutionala.

Socialiştii mai spun că astfel se crează şi o imixtiune a politicului în puterea judecătorească, lucru categoric negat de ministrul Justiţiei.

Pentru a da jos Guvernul Maia Sandu, deputaţii PSRM au nevoie de încă cel puţin 15 voturi. Deputatii democraţii si cei ai Partidului ŞOR pot decide soarta moţiunii.

Mai multe publicaţii de la Chişinău, dar şi politicieni au lansat ideea că se va constitui o nouă alianţă dintre PSRM şi Partidul Democrat, iar guvernul Sandu va cădea.
 
Premierul Maia Sandu a declarat că va continua lupta pentru reforme si o justitie corecta in Republica Moldova.
 
Săptămâna viitoare se va convoca şedinţa Parlamentului pentru dezbaterea moţiunii de cenzură. Cabinetul de miniştri condus de Maia Sandu a fost învestit la 8 iunie 2019 cu votul a 61 de deputaţi din fracţiunile parlamentare PSRM şi Blocul ACUM.
 
Similare
RECOMANDĂRI