Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Doi membri ai CSM, cercetaţi pentru îmbogăţire ilicită

Doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii sunt cercetaţi pentru îmbogăţire ilicită. E vorba de preşedintele Dorel Musteaţă şi de magistratul Nina Cernat. Ancheta a fost pornită după ce Alexandr Slusari a publicat o notă a Serviciului de Informaţii şi Securitate trimisă Procuraturii Generale în care semnala că cei doi judecători ar fi dobândit bunuri a căror valoare depăşeşte cu mult veniturile pe care le declară.

În urmă cu două zile, Alexandru Slusari a publicat un document despre care afirmă că în urmă cu un an a fost trimis de SIS procurorului general Alexandr Stoianoglo. Serviciul de Informaţii şi Securitate a confirmat autenticitatea documentului, însă a precizat că informaţia iniţială prezentată procuraturii nu a fost probată. Potrivit actului, Dorel Musteaţă şi rudele acestuia ar deţine patru autoturisme, şapte apartamente în municipiul Chişinău, două case şi 17 terenuri agricole. Potrivit aceluiaşi document, Dorin Damir, finul fostului lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, i-ar fi oferit lui Dorel Musteaţă, în anul 2017, peste 13 mii de euro pentru achiziţa unui apartament.  Contactat de TVR Moldova, Dorel Musteaţă a declarat:

DOREL MUSTEAŢĂ preşedinte interimar CSM: „În 2016, eu am fost verificat de SIS şi este hotărâre pe site-ul CSM-ului vizavi de acel aviz, şi este avizul SIS-ului care judecătorii odată la 5 ani erau verficaţi. Am depus plângere şi eu la Procuratura Generală, la SIS, am depus cerere către unele persoane care în spaţiul public m-au etichetat şi au prezentat informaţii în privinţa mea”.

Nina Cernat, - celălalt magistrat al CSM cercetat de oamenii legii în baza documentelor emise de SIS - ar deţine 2 case, 3 apartamente, 4 autoturisme, 2 camioane şi 5 terenuri agricole. Potrivit informaţiilor SIS, Nina Cernat ar fi implicată în protejarea firmelor offshore utilizate de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon în tranzacţiile de spălare a peste 20 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă prin sistemul bancar al Republicii Moldova. Nina Cernat nu a răspuns la apelurile TVR MOLDOVA pentru o reacţie la acest subiect.
Similare
RECOMANDĂRI