Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

INTERVIU. Dragoş Tudorache: Dialogul UE - R. Moldova, pe o cale ascendentă. Mă bucur să văd că avem o dată a alegerilor clară, decisă

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul român Dragoş Tudorache, a vorbit într-un interviu pentru TVR MOLDOVA despre relaţia Chişinău- Bruxelles din ultimul an, despre depăşirea crizei politice de la Chişinău şi aşteptările Uniunii Europene de la alegerile parlamentare anticipate care vor avea loc la 11 iulie 2021, dar şi despre depăşirea pandemiei de COVID-19 la nivel european.

TVR MOLDOVA: Domnule Tudorache, dacă acum un an şi ceva discutam de probleme de climă, migraţie, etc., la nivelul Uniunii Europene, iată că de un an şi ceva discuţiile noastre sunt despre pandemia de coronavirus. Cum s-a schimbat Europa în această perioadă, când această pandemie a venit nepoftită? 

Dragoş Tudorache: Această pandemie ne-a găsit la nivel european aşa cum ne-a găsit şi alte crize. În aparenţă, cel puţin în primele reacţii şi în primele răspunsuri – cumva nepregătiţi, un prim val de măsuri care arătau cumva o fragmentare la nivel european sau lipsă de coerenţă la nivelul politicii europene, dar a urmat un moment de regăsire cumva, şi Europa a dovedit în istoria ei că întotdeauna reuşeşte să găsească soluţii. Eu cred că pandemia aceasta, cu toată severitatea măsurilor necesare şi a consecinţelor în ceea ce priveşte sănătatea publică şi vieţile noastre, ca oameni, a scuturat cumva fundamentul Uniunii şi ne-a pus la treabă, să găsim bani, să ajutăm economiile statelor membre, să venim cu măsuri şi instrumente noi pe care nici nu am fi visat să le punem pe masă, poate doar cu câteva luni înainte de izbucnirea pandemiei. Asta vorbeşte foarte mult despre rezilienţa proiectului european şi faptul că îi reuşeşte să rămână soluţia cea mai bună, cea mai adaptată pentru europeni şi pentru statele membre.

TVR MOLDOVA: Am tot observat în pandemie, mai ales în propaganda dinspre este, că, iată, construcţia europeană ar fi avut de suferit sau scârţâie din toate încheieturile. A reuşit, totuşi, pandemia să pună sub semnul întrebării sau să compromită acele idealuri familiei unice europene?

Dragoş Tudorache: Nu. Eu cred că în ciuda acestor dezinformări şi încercări venite din partea unor actori statali din est, s-o spunem pe şleau – din partea Rusiei, Chinei, să compromită proiectul european, să pună sub semnul întrebării chiar modelul democratic de gestiune a unei astfel de crize, UE a demonstrat că se poate trece cu instrumente şi valori democratice printr-un astfel de moment dificil şi se pot găsi soluţii pentru a da şi economiilor, şi societăţilor nostre, ceea ce au nevoie pentru a răzbate. Eu cred că proiectul european este mai puternic acum şi va ieşi mai puternic din criză decât a intrat.

TVR MOLDOVA: Această criză a afectat şi zona în care se află Republica Moldova, zona Parteneriatului Estic. La nivelul UE se discută despre acel  plan european de redresare economică. Există un astfel de plan pentru Parteneriat Estic şi ce ar urma să se întâmple în zona noastră?

Dragoş Tudorache: Există, şi ştiţi că a fost acel moment de reconfirmare a angajamentului UE faţă de PaE şi cumva o viziune de viitor în ceea ce priveşte continuarea integrării europene pentru ţările din PaE. Vă spun sincer, aş vrea să văd chiar mai multă ambiţie în acest plan şi în aceste obiective decât s-a văzut la nivel formal. Cred că pentru statele PaE ar trebui dată o perspectivă de integrare în UE foarte clară, bineînţeles cu un plan foarte concert cu ceea ce trebuie făcut, ceea ce într-un fel şi Acordurile de Asociere a reprezentat până acum, dar cred că trebuie să fim pregătiţi la nivel european, politic şi la nivel de implementare, pentru a merge mai departe.

Statele care fac parte din PaE trebuie să fie pregătite şi ele să facă paşi concreţi către aşteptările şi obiectivele pe care UE le-a pus pe masă. Aceste crize prin care statele respective au trecut nu ajută. Nu ajută pentru că încetinesc reformele, pentru că pun câteodată sub semnul întrebării angajamentul politic, strategic al statelor respective către integrarea, către calea europeană. Eu, însă, rămân optimist, bine, lăsând situaţia Belarusului la o parte, care a fost întotdeauna specială faţă de celelalte state din PaE, şi aş vrea să vorbesc mai degrabă despre Republica Moldova, pentru că ea mi-i cea mai dragă şi de soarta ei îmi pasă cel mai mult, îndrăznesc să spun aşa, bineînţeles PaE este important pentru Europa în ansamblul său, însă fiind raportor pentru Republica Moldova, simt cumva Republica Moldova mai aproape decât celelalte. Aici aş vrea să văd o diferenţiere în felul în care R. Moldova se pregăteşte şi se angajează e acest drum european. Noul cadru politic al PaE permite o astfel de diferenţiere, vorbeşte expres despre posibilitatea ca unele state să avanseze cu o viteză mai mare către integrare europeană dacă această pregătire este bine făcută. Mi-aş dori, dincolo de acest moment dificil prin care a trecut R. Moldova în ultimul an, să văd R. Moldova ieşită cât mai repede din această criză politică. Mă bucur să văd că avem o dată a alegerilor clară, decisă, aş vrea să văd partidele politice toate retorica de până acum, angajându-se în mod legitim în această campanie electorală, în aşa fel încât, după alegeri să avem un Guvern stabil, o majoritate în Parlament care să-şi asume în continuare reformele şi să confirme această opţiune europeană clară pe care eu cred că poporul moldovean şi-o doresc fără echivoc.


TVR MOLDOVA: Din punctul dvs de vedere, în acest moment, pe ce curbă ne aflăm – pe una ascendentă sau una descendentă, în dialogul între Chişinău şi Bruxelles?

Dragoş Tudorache: E o întrebare dificilă pentru că e greu de spus exact dacă suntem pe un urcuş sau coborâş. Este clar că toată instabilitatea politică din ultima perioadă nu a ajutat şi nu a ajutat nu doar relaţiei bilaterale UE- RM, nu a ajutat nici societatea şi economia moldoveană. Niciodată din instabilitate nu iese ceva bun. Însă, eu aş remarca diferenţele dintre mesajul dat de alegerile din toamnă şi mesajul pe care moldovenii l-au dat Europei. Electoratul din Moldova a avut o opţiune clară atunci când au ales noul preşedinte şi prin acest mesaj au exprimat foarte clar aşteptările lor şi direcţia pe care ei şi-o doresc ca ţară să o ia. Avem un preşedinte care şi-a luat nişte angajamente foarte clare, atât în ceea ce priveşte procesul democratic în Moldova, îndeplinirea reformelor pe care şi societatea modovenească, şi UE le aşteaptă. Din acest punct de vedere eu aş zice că relaţia este pe un ascendent, pentru că este o încredere la nivelul UE în voinţa politică a Maiei Sandu, în angajamentul său de a ţine R. Moldova pe un parcurs european foarte ferm. De partea cealaltă am avut un  Parlament care de multe ori a acţionat iresponsabil, cel puţin din acţiunile din ultimele luni pe care noi le-am văzut de aici de la Bruxelles, nu  putem să punem o altă etichetă decât aceasta, inclusiv prin încercările de a submina Curtea Constituţională şi activitatea acesteia, lucru care erau în mod evident pe lângă Constituţia ţării. Aceste lucruri bineînţeles nu au dat un semnal bun către Bruxelles, însă eu sunt convins că atât la nivelul Parlamentului European, cât şi a Comisiei Europene, a Consiliului, au fost interpretate în sensul clarificării situaţiei politice şi ceea ce se întâmplă de o săptămână încoace, confirmă că aşteptarea Europei într-un final, în câteva luni, va avea o concluzie. Indiferent de rezultatul alegerilor, dacă ele sunt organizate corect, legitim, acea majoritate care va reieşi în Parlament va fi noua construcţie politică în jurul căreia să se poată mai departe construi agenda comună între UE şi RM.   
 
Similare
RECOMANDĂRI