Dumitru Alaiba: Legea care interzice utilizarea pungilor de plastic nu este încă finalizată
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dumitru Alaiba: Legea care interzice utilizarea pungilor de plastic nu este încă finalizată

Legea care interzice utilizarea şi comercializarea pungilor de plastic nu are încă stabilită data în care vor intra în vigoare sancţiunile contravenţionale pentru cei care încalcă prevederile legale. Deputatul fracţiunii PAS, blocul ACUM, Dumitru Alaiba, iniţiatorul proiectului de lege, a precizat pentru IPN că nu există încă toate avizele necesare.

Dumitru Alaiba a precizat că, faţă de legea care prevede interzicerea utilizării şi comercializării pungilor de plastic, adoptată de Parlament în anul 2017, diferenţa constă în faptul că sunt prevăzute sancţiunile contravenţionale pentru cei care o încalcă. „În legea adoptată în anul 2017, partea cu penalizările a dispărut din proiect. Deşi amenzile au existat în votul din prima lectură, în votul din a doua lectură modificările la Codul Contravenţional au dispărut pur şi simplu”, a declarat deputatul.

Referitor la avizul Guvernului dat legii pe 1 august, conform cărora amenzile vor intra în vigoare treptat, Dumitru Alaiba a precizat că încă nu e stabilit dacă deputaţii vor accepta sau nu propunerea Ministerului Economiei.

De asemenea, deputatul a declarat că termenul „utilizare de către persoanele fizice” din proiectul de lege se referă la „utilizarea în scop comercial sau de producţie a acestora şi nu la folosirea pungilor de plastic de către cetăţeni”.

Proiectul de lege prevede că persoanele fizice vor fi amendate cu sume de până la 4500 de lei pentru utilizarea şi vânzarea pungilor şi veselei din plastic, în timp ce persoanele juridice vor fi amendate cu până la 12000 de lei. Utilizarea şi comercializarea veselei din plastic va fi sancţionată din 1 ianuarie 2021.
Similare
RECOMANDĂRI