După şase ore de negocieri, Agenda Strategică a UE 2019-2024 a fost adoptată
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

După şase ore de negocieri, Agenda Strategică a UE 2019-2024 a fost adoptată

Şefii de stat sau de guvern din Uniunea Europeană au adoptat joi seară, la Bruxelles, Agenda Strategică a Uniunii Europene pentru perioada 2019-2024, un document care a fost pregătit şi la Summitul de la Sibiu, la capătul unor negocieri prelungite în care liderii europeni au întâmpinat dificultăţi în a atinge un consens privind obiectivele climatice, mai precis ţinta anului 2050 pentru decarbonizarea Europei.

”O nouă agendă strategică pentru UE care setează priorităţile şi direcţia pentru 2019-2024”, a scris, pe Twitter, Donald Tusk, preşedintele Consiliului European.

“În ultimii ani, lumea a devenit din ce în ce mai marcată de tulburări, complexă şi supusă unor schimbări rapide. Această stare de fapt aduce cu sine atât oportunităţi, cât şi provocări. În următorii cinci ani, UE poate să îşi consolideze rolul în acest mediu în schimbare şi o va face. Împreună, vom fi hotărâţi şi orientaţi, fructificând valorile noastre şi punctele forte ale modelului nostru. Este singurul mod eficace de a modela lumea viitoare, de a promova interesele cetăţenilor, întreprinderilor şi societăţilor noastre şi de a proteja modul nostru de viaţă”, afirmă liderii, în documentul asupra căruia au convenit după şase ore de negocieri pe acest subiect, unde tematica schimbărilor climatice a fost mărul discordiei, provocând deja reacţii ale organizaţiilor de mediu.

Această agendă strategică se axează pe patru priorităţi principale:

1. Protejarea cetăţenilor şi a libertăţilor;

2. Dezvoltarea unei baze economice solide şi pline de vitalitate;

3. Construirea unei Europe verzi, echitabile, sociale şi neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei;

4. Promovarea intereselor şi valorilor europene pe scena mondială.

Adoptarea Agendei Strategice (disponibilă aici) deschide calea spre tratative în privinţa subiectului arzător din punct de vedere politic, şi anume procesul de numiri în funcţiile de top ale instituţiilor europene, de la preşedinţia Comisiei Europene la cea a Consiliului European, a Parlamentului European şi a Băncii Centrale Europene, inclusiv poziţia de Înalt Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate.

Similare
RECOMANDĂRI