Eurodeputatul Cristian Buşoi, desemnat preşedinte al Intergrupului pentru lupta împotriva cancerului din Parlamentul European
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Eurodeputatul Cristian Buşoi, desemnat preşedinte al Intergrupului pentru lupta împotriva cancerului din Parlamentul European

Eurodeputatul Cristian Buşoi (PNL, PPE) a fost desemnat marţi preşedinte al Intergrupului pentru Lupta împotriva Cancerului din Parlamentul European, grup care a fost creat la iniţiativa Coaliţiei Europene a Pacienţilor cu Cancer (ECPC) – cea mai mare asociaţie care reuneşte sub umbrela sa pacienţii cu cancer din Europa – şi este format din eurodeputaţi ai tuturor familiilor politice.

“Voi reprezenta România în primul şi singurul intergrup din Parlament care se ocupă exclusiv de combaterea cancerului”, a scris Buşoi, într-o postare pe Facebook, în care a făcut anunţul.

Evenimentul virtual de inaugurare a Intergrupului pentru Lupta împotriva Cancerului va avea loc miercuri 1 iulie, iar la lansarea vor participa comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, şi preşedintele Comitetului pentru misiunea împotriva cancerului, prof. Walter Ricciardi.

“Cancerul nu poate fi învins în mod individual. Odată cu înfiinţarea acestui intergrup avem şansa ca părţile interesate de la toate nivelurile de influenţă şi cu diverse experienţe şi fonduri să colaboreze în beneficiul tuturor cetăţenilor europeni. Iar Planul european de luptă împotriva cancerului este un act de unitate europeană”, a mai spus Buşoi, care este şi preşedinte al Comisiei pentru industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European

Intergrupul pentru Lupta împotriva Cancerului va servi drept forum şi le va oferi europarlamentarilor posibilitatea de a se implica şi mai mult în dialogul cu pacienţii bolnavi de cancer, cu supravieţuitorii şi cu cei care au grijă de ei, cu medicii şi cu cercetătorii, cu cei responsabili de elaborarea politicilor de sănătate, cu liderii din industria sănătăţii, cu societatea civilă, în general, cu guvernele şi cu instituţiile naţionale.

Potrivit lui Cristian Buşoi, acest intergrup va acţiona ca un canal de comunicare bidirecţional.

“Vom organiza audieri şi dezbateri, misiuni de informare pe teme importante, cum ar fi: prevenirea, accesul la tratament, lipsa de medicamente, cercetări ale influenţei cancerului asupra calităţii vieţii, inovaţia în îngrijirea pacienţilor cu cancer şi rata de supravieţuire. Vom informa direcţia strategică a Parlamentului European privind lupta împotriva cancerului şi vom ghida activitatea eurodeputaţilor în cadrul misiunii împotriva cancerului şi în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului, bazat pe soluţii non-partizane şi pe dovezi concrete”, a declarat acesta.

Europarlamentarul PNL a atras atenţia că în ciuda eforturilor depuse pentru scăderea incidenţei cazurilor din Europa, cancerul rămâne una dintre principalele provocări cu care se confruntă medicina şi societatea noastră.

“Acesta este motivul pentru care Comisia a selectat cancerul drept una dintre cele cinci noi misiuni pentru cercetare şi inovare în UE. Scopul misiunii împotriva cancerului este să crească rata de supravieţuire la 75% până în 2030, faţă de la 47% cât este în prezent, prin acordarea unei atenţii sporite prevenirii, tratamentului, îngrijirii bolnavilor de cancer şi a supravieţuitorilor şi reducerii inegalităţilor existente. Împreună cu misiunea împotriva cancerului, Planul european de luptă împotriva cancerului – care urmează să fie publicat până la sfârşitul anului 2020 – se va concentra pe prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi calitatea vieţii pacienţilor şi a supravieţuitorilor”, a mai spus Cristian Buşoi.

Anunţul privind crearea acestui intergrup vine după ce, la 19 iunie, Parlamentul European a votat pentru înfiinţarea unei comisii speciale destinate luptei împotriva cancerului, consolidând strategia europeană pentru combaterea cancerului.

Această comisie specială pentru combaterea cancerului va avea sarcina specifică de a evalua oportunităţile UE de a lua măsuri concrete, de a identifica legislaţia şi alte măsuri care pot ajuta la prevenirea şi combaterea cancerului şi căutarea celor mai bune modalităţi de a sprijini cercetarea.

Similare
RECOMANDĂRI