Europarlamentarul Vlad Nistor: Consiliul UE presează Comisia Europeană ca paşii aderării Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei să fie mai rapizi decât au fost vreodată
Vizualizari:

Europarlamentarul Vlad Nistor: Consiliul UE presează Comisia Europeană ca paşii aderării Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei să fie mai rapizi decât au fost vreodată

Consiliul UE presează Comisia Europeană ca paşii aderării Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgia să fie mai rapizi decât au fost vreodată până acum, iar ţinta este introducerea într-un program rapid a aderării celor trei state, a declarat eurodeputatul Vlad Nistor, într-un interviu pentru CaleaEuropeană.ro.

Referitor la reuniunea PPE de la Praga, europarlamentarul a precizat că aceasta a avut scopul de a clarifica suplimentar unele atitudini şi comportamente ale grupului politic, de a comunica şi de a ajunge la o concluzie comună în legătură cu anumite probleme.

„Reuniunile de acest tip se întâmplă de patru ori pe an. În mare parte ce s-a discutat acolo avea legătură cu invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă şi cu consecinţele pe care această invazie ar putea să le aibă pentru UE în ansamblul ei şi nu numai”, a spus Vlad Nistor. 

Potrivit deputatului european, printre vorbitori s-au aflat multe personalităţi. „Interesantă a fost, de pildă, mărturia lui Mikhail Khodorkovsky, faimosul dizident rus, dar am avut şi prilejul de a vedea intervenţia video a premierului Ciucă şi a doamnei preşedinte a Republicii Moldova”, a precizat acesta. 

Vlad Nistor a subliniat că intervenţia preşedintei Maia Sandu a conţinut o informaţie „interesantă”. Întrebată de Transnistria, a spus că, după părerea sa, „acolo sunt mari tensiuni între aşa-zişii guvernanţi de la Tiraspol, care nu se pun deloc de acord asupra reacţiei pe care trebuie să o aibă în noul context”.

În legătură cu planul de aderare şi cu paşii pe care cele trei noi ţări (Georgia, Republica Moldova şi Ucraina) trebuie să îi facă, Vlad Nistor a afirmat că lucrurile au fost destul de clare.

„Grupul PPE încearcă să aducă discuţia în bloc. Singura solicitare, completată ulterior de o informare transmisă de Josep Borrell unor colegi, este din partea Consiliului, care presează Comisia ca paşii aderării acestor trei state să fie mai rapizi decât au fost vreodată până acum. Ţinta este introducerea într-un program rapid a aderării celor trei state. Deocamdată, totul este în faza pregătirilor în interiorul Comisiei şi responsabilitatea înţeleg că-i revine Înaltului Reprezentant/Vicepreşedinte al Comisiei Europene, Josep Borrell”, a adăugat europarlamentarul. 

Întrebat dacă poate face vreo predicţie cu privire la primirea de către cele trei ţări a statului de ţări candidate la UE, eurodeputatul Vlad Nistor a răspuns că „se poate, deoarece războiul şi condiţiile globale au făcut ca totul să se discute astăzi cu o altă viteză decât s-ar fi discutat în condiţii relaxate de pace”.

„Este foarte posibil ca lucrurile să meargă mult mai repede acum, iar discuţia s-a purtat cu referire la toate cele trei ţări odată. Altceva mai mult nu pot să spun”, a conchis acesta.

Similare
RECOMANDĂRI