Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţi, despre curăţarea albiei râului Bîc: „Este inutilă”, „nu se face aşa”

În timp de pandemie, municipalitatea Chişinăului iroseşte bani publici pe proiecte aberante, spun ecologiştii. Ei afirmă că iniţiativa de a curăţa doar doi kilometri din albia râului Bîc este lipsită de logică, pentru că nămolul va reveni la loc, în câteva luni. Şi asta pentru că sunt multe localităţi pe cursul râului care îşi deversează ape uzate fără să le trateze. Mai grav este că lucrările de curăţare a albiei au început fără avizul Agenţiei de Mediu, spun responsabilii din domeniu. De cealaltă parte, municipalitatea afirmă că doar aşa vor fi evitate indundaţiile din zona Albişoara.

VLADIMIR GARABA, ecologist: "Curăţarea este inutilă, sunt bani cheltuiţi în hău şi poate este distrusă o parte a biodiversităţii care s-a format în ultimii ani. Dar cel mai important este că acest râu va fi din nou înămolit şi va trebui din nou curăţat.”

Curăţarea albiei este inutilă, spun experţii, în condiţiile în care peste 60 de localităţi aflate pe cursul râului Bîc nu au staţii de epurare, printre care oraşele Străşeni şi Călăraşi. De aceea, toate apele uzate deversate vor umple, din nou, cu namol, porţiunea curăţată.

INA COŞERU, preşedinte, Centrul Naţional de Mediu: "Râul îl cureţi de la izvor şi până în Nistru sau de la damba Ghidighici, pentru că damba ţine foarte mult nămol. Cu toţii ştim că lacul din Ghidighici e pe jumătate nămol şi restul apă. Damba ţine foarte mult nămol şi are o presiune mare ca ea să se rupă şi să vină toată apa în Chişinău. Dar nu se curăţă o bucată mică pe interior şi apoi să-ţi vină iar namolul şi să spui că iată nu am ştiut. Nu se face aşa. " 

Cu cele 3,5 milioane de lei, alocate din bani publici, ecologiştii spun că are loc, mai degrabă, o distrugere a habitatului natural. În zonă am surprins muncitori care tăiau copaci şi scoteau până şi stuful din râu.

VLADIMIR GARABA, ecologist: "Intenţia este mai degrabă un PR, că iată cineva se ocupă intens de problema mediului în Chişinău, nu rezolvă problema cu curăţarea unui segment de doar doi km. Ei doresc să demonstreze că rezolvă ceva, dar au început-o de la coadă." 

Ba mai mult, responsabilii de la Agenţia de Mediu spun că lucrările au început fără aviz de mediu.

„-Curăţarea rîului Bîc nu a primit avizarea Agenţiei de Mediu, aşa a spus domnul Dermenji.
- Da, corect."  
- Este legal să se înceapă procesul de curăţare fără un aviz de mediu?
- Părerea mea este că e o încălcare, care se stabileşte de Inspectoratul de Mediu.
- În cazul dat ce prevede legislaţia?
-Trebuiesc sancţionaţi."

Deşi vorbesc despre o încălcare a legislaţiei, cei de la Agenţia de Mediu nu au sesizat Inspectoratul Ecologic, care e responsabil cu verificările şi aplicarea amenzilor pentru neconformităţi.

„- Unde este sediul Agenţiei de Mediu?
- Pe Albişoara.
- Unde se fac acum lucrări?
- Nu ştiu.
- Pe Albişoara, chiar la geam nu vedeţi că se fac lucrări, nu aţi putut sesiza inspectoratul de Mediu?
- ..." 

Am încercat să vorbim şi cu cei de la Inspectoratul de Mediu, însă nu ne-au răspuns la telefon pentru comentarii. În schimb agentul economic responsabil de lucrările de curăţare a râului spune că are toate actele necesare.

„- Avizul nu este la mine e la direcţia construcţii capitale.
- Aţi început fără aviz de mediu?
- Cum fără, totul este. Din 2018 este aviz pozitiv de la Agenţia de Mediu. Dar cine v-a dat instrucţia asta să aflaţi de la mediu, ci de unde aţi luat asta?
- Suntem presă indepedentă, nu avem nevoie de instrucţii.
- Dar de unde aţi luat că de la mediu?
- Suntem jurnalişti. – Aaa. Aha." 

Proprietarul companiei care a câştigat licitaţia pentru această lucrare nu e la primul contract cu autorităţile publice. Doar cu municipalitatea, această companie are 8 contracte în derulare, în valoare de 6,5 milioane de lei. Iar la multe licitaţii a fost singurul participant. Am găsit şi o fotografie cu un bărbat ce seamănă izbitor cu cel ce se declară proprietarul companiei şi care apare alături de preşedintele Parlamentului şi Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi.

- Care este profitul companiei în urma acestor lucrări?
- Cinstit să vă spun nu prea avem profit. Profitul minimal, noi nu numărăm câţi bani avem de la fiecare proiect.
- Sunteţi firmă privată, trebuie să ştiţi ce venituri aveţi.
- N-am venituri, merge aşa?
- Dar cum lucraţi?
- Iaca lucrăm fără venituri."  

Totuşi, conform datelor publice, am descoperit că acestă societate a avut venituri de peste 14 milioane de lei în 2018, iar profitul a fost de un milion şi jumătate de lei. Angajaţii Agenţiei de Mediu ne-au spus că agentul economic ar lucra acum după un proiect prezentat încă din 2014, care, însă, a primit aviz negativ din cauza unor lacune.

AGENŢIA DE MEDIU: "Acum pur şi simplu s-a prezentat acelaşi pachet de documente şi nu s-au conformat celor scrise din 2014.  Atunci s-a scris aşa – s-a constat următoarele lacune, lucrările de curăţare au demarat fără avizul inspecţiei ecologice, nămolul a fost parţial depozitat pe albia rîului, o parte transmis la cariera prunclui în zona căruia se afla pînza de protecţie ghidghici fără o coordonare în prealabil." 

În schimb, Tudor Gîrbu, consilierul primarului Ion Ceban, spune că banii nu sunt irosiţi aiurea, toate avizele există, iar scopul acţiunii este de a preveni inundaţiile în zona Albişoara.

TUDOR GÎRBU, consilierul primarului Ion Ceban: "Domnul Burduja de la Agenţia de Mediu m-a sunat şi mi-a spus – domnul Gîrbu dvs. aveţi toate avizele necesare şi nu mai este necesar suplimentar. Este tot, dacă mă întrebaţi de defrişarea spaţiilor vezi atunci vă spun că de autorizaţii nu avem nevoie, doar dacă sunt arborii în cadrul biblieului, lângă apă şi la câţiva metri de malul rîului."

Oficialul recunoaşte, însă, că albia se va umple, din nou, cu noroi, în scurt timp.

TUDOR GÎRBU, consilierul primarului Ion Ceban: "El va fi periodic înămolit şi va fi necesar să intervenim. Pentru a curăţa o porţiune mai mare avem de 39 milioane de lei, bani pe care nu-i avem."

Anul trecut, guvernul României a fost gata să ofere un grant de 10 milioane de euro pentru curăţarea Bîcului, cel mai poluat râu din Republica Moldova, dar autorităţile publice locale nu au aplicat pentru acest proiect.
Similare
RECOMANDĂRI