Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Experţii în energetică spun că este inevitabil ca MoldovaGaz să ceară ANRE ajustarea tarifelor la gaz pentru consumatori

Preţul de import al gazelor naturale pentru Republica Moldova, a crescut în ianuarie cu 200 de dolari. O confirmă MoldovaGaz care, deocamdată, nu a cerut ANRE-ului ajustarea tarifelor pentru consumatori. Experţii în energetică spun că o asemenea cerere este inevitabilă şi nu va întârzia să apară. În consecinţă, subiectul unei noi crize a gazelor ar putea fi din nou actual.

Într-un comunicat al MoldovaGaz, publicat astăzi, se spune că „preţul de achiziţie al gazelor naturale, furnizate de "Gazprom" către "Moldovagaz", a fost, în luna ianuarie 2022, de 646 USD pentru mia de metri cubi, reieşind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare.

Majorarea acestuia, în comparaţie cu preţurile din noiembrie şi decembrie, se datorează creşterii continue a cotaţiilor la bursele europene de gaze, precum şi a costului coşului de produse petroliere, cu care este corelat preţul de achiziţie al gazului."

Şi ANRE estima, la sfârşitul anului trecut că preţul de achiziţie a gazelor naturale pentru ianuarie 2022 va fi mai mare. Iar la scurt timp, prezicerea s-a adeverit.

OCTAVIAN CALMÎC, director ANRE: „Vedem nişte fluctuaţii pe piaţa internaţională dar considerăm că ele vor avea un caracter sezonier sau de scurtă durată." 

Experţii spun că o eventuală scumpire pentru consumatorii finali este inevitabilă.

SERGIU UNGUREANU, expert în energetică: „În mod normal, după o asemenea scumpire a gazelor la import, la graniţa cu Republica Moldova, ulterior urmează să crească şi tarifele cu care sunt livrate pentru consumatori. În situaţia actuală trebuie să mai ţinem cont şi de acele datorii istorice, ca o povară."

VADIM CHEPTANARU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Imediat după sărbători, în primele ore ale dimineţii de astăzi, MoldovaGaz a expediat prin email, factura pentru consumul de gaze naturale, pentru luna decembrie. Acestea sunt ceva mai usturătoare, din cauza temperaturilor scăzute, din luna trecută."

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că va oferi mai multe detalii mâine, într-o conferinţă de presă.

În urma acestor evoluţii, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat, săptămâna trecută, în regim de urgenţă, Consiliul Suprem de Securitate.

A fost pusă în discuţie situaţia din sectorul energetic iar Consiliul a recomandat Guvernului să întreprindă toate măsurile pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor. Preţurile de referinţă pe piaţa din Europa au înregistrat, în primele zile ale anului 2022, o creştere de peste 30%, cauza principală fiind reducerea livrărilor de gaze din Federaţia Rusă precum şi prognozele meteo privind scăderea temperaturilor pe continent.

Aceşti factori au relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză energetică într-un moment în care iarna în Europa e abia la jumătate.
Similare
RECOMANDĂRI