Expertul economic Veaceslav Ioniţă: Republica Moldova va mai avea un şoc la preţul energiei electrice. Situaţia este mai proastă la produsele alimentare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Expertul economic Veaceslav Ioniţă: Republica Moldova va mai avea un şoc la preţul energiei electrice. Situaţia este mai proastă la produsele alimentare

„Preţurile la gaz nu vor mai avea de unde creşte, la produsele petroliere am ajuns la un maximum, vom mai avea un şoc la energia electrică. La produsele alimentare situaţia este proastă. Ele deja au crescut cu 27% şi cel mai probabil vor continua să crească”, a declarat expertul economic Veaceslav Ioniţă, aflat în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Veaceslav Ioniţă a menţionat că o creşterea preţurilor la produsele alimentare va fi condiţionată de doi factori.

„Din nefericire, creşterea de preţuri pe plan internaţional nu a ajuns încă la noi. Acesta este primul aspect, care deja se manifestă la noi. Al doilea aspect este legat de Ucraina. 50% din produsele alimentare pe care le importam, le importam din Ucraina şi Rusia. Din Ucraina erau produse din segmentul mai ieftin. Pe de o parte, acestea se vor scumpi, pe de altă parte vor dispărea de la vânzare”, a spus Veaceslav Ioniţă.

Expertul economic a menţionat că aceste două aspecte vor fi motorul creşterii preţurilor până în luna iunie.

„După aceea, vreau să cred că inflaţia va lua o intorsătură inversă. Dacp anul trecut, în luna februarie, inflaţia a ajuns la 0,2 procente anual, într-un an şi.o lună noi ne-am dus la 27%. Aşa creştere nu am avut din 1993, dar este contextul internaţional, plus războiul. În luna iunie, cel mai probabil inflaţia se va duce în jos şi am putea ca, la sfârşitul anului, să ajungem la o inflaţie de 20%. Dar noi vorbim în condiţii în care totul este bine”, a spus Veaceslav Ioniţă.

Deputatul PAS Radu Marian a declarat în cadrul emisiunii că, dincolo de măsurile sociale luate de Guvern pentru diminuarea impactului la creşterea preţurilor, a existat o decizie a autorităţilor prin care să fie limitatt adaosul comercial la produsele alimentare cheie.

„Carnea de pasăre, ouă, mai multe legume, asta a ajutat parţial la ameliorarea creşterii preţurilor. Sarcina noastră este mai degrabă să majorăm veniturile, să creştem investiţţile, să stimulăm economia mai degrabă decât să plafonăm preţurile. Suntem într-o economie de piaţă şi când Guvernul se bagă să plafoneze preţurile, există riscul de a rămâne fără produse”, a spus Radu Marian. 

 
Similare
RECOMANDĂRI