Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fost consilier prezidenţial din România: Unii politicieni au tot interesul să izoleze Republica Moldova de spaţiul civilizat al Occidentului

Republica Moldova se autoizolează sau, mai concret, unii politicieni au tot interesul să izoleze Republica Moldova de spaţiul civilizat al Occidentului. Declaraţia a fost făcută de Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională din România care, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA a mai precizat că Occidentul, prin natura sa, are numai lucruri bune de oferit, în comparaţie cu Rusia.

Iulian Fota a menţionat că Occidentul face tot ce poate ca să întărească integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, pe când Rusia face tot ce poate să şubrezească integritatea teritorială a Republicii Moldova.

„Povestea cu Transnistira nu trebuie să v-o spun eu. Rusia face tot ce poate ca să dilueze autoritatea Republicii Moldova asupra propriului teritoriu. Când ai pe cineva care doreşte să te consolideze, inclusiv cu nişte fonduri cu cerinţe minimale valabile inclusiv pentru ţările care vin cu acele cerinţe, aidcă Occidentul, iar de partea cealaltă este Rusia, care face tot ce poate să te erodeze şi să te sărăcească, atunci cum poţi să vorbeşti de o politică echilibrată? Între cine şi cine este politica echilibrată?”, a spus Iulian Fota.

Fostul consilier prezidenţial din România a mai menţionat că, prin parada militară care se va derula la Moscova, Rusia nu face altceva decât să inventeze duşmani pentru consumul intern.

„Rusia face în continuare demonstraţii de forţă, deşi nimeni nu intenţionează să o atace”, a spus Iulian Fota.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe al României, a declarat că societatea din Republica Moldova nu este una anti-românească.

„Daţi-mi un singur exemplu de atitudine a României din care statul sau oameni au avut de suferit. Acest tip de tensionare a relaţiilor dintre Republica Moldova şi România încearcă să legitimeze un anumit timp de simpatie către est. Doar că nici în zona Federaţiei Ruse nu mai sunt crezute acest tip de mesaje. Şi acolo se ştie că aceste mesaje sunt duplicitare”, a spus Cristian Diaconescu.

Fostul şef al diplomaţiei de la Bucureşti a precizat că România priveşte relaţia cu Republica Moldova pe termen lung şi nici un politician de la Chişinău nu poate produce convulsii prin transmiterea unor dezinformări.

„Tabloul relaţiilor internaţionale este atât de sofisticat, încât decllaraţii ca ale premierului, care a transmis cuvinte grele unui europarlamentar român, sunt prea joase pentru nivelul unui prim-ministru al unui stat”, a spus Cristian Diaconescu.

Acesta a menţionat că, indiferent de declaraţii, dacă politicienii de la Chişinău ar veni cu un proiect clar de dezvoltare, România s-ar ralia imediat acestui proiect.

Similare
RECOMANDĂRI