Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ia tradiţională românească, la loc de cinste şi în Parlamentul Republicii Moldova

Ia tradiţională românească, sărbătorită ieri pe plan internaţional, este la loc de cinste şi în Parlamentul Republicii Moldova. Pentru că duminică va fi celebrată Ziua naţională a portului popular, în Legislativul de la Chişinău au fost prezentate mai multe costume tradiţionale româneşti. Din cauza pandemiei, însă, expoziţia poate fi admirată doar online.

În ajunul zilei naţionale a portului popular, 16 costume populare româneşti au fost expuse în holul parlamentului. Deşi expoziţia urma să fie accesibilă tuturor, pandemia a dat peste cap planurile organizatorilor, iar costumele pot fi admirate doar online.

Exponatele, vechi de decenii, au fost oferite de Muzeul naţional de etnografie şi istorie naturală a Moldovei.

„Sunt cusute pe pânză tradiţională pe in, bumbac, cânepă, şi care sunt brodate cu fier de metal şi cu paiete aurii.... Cu fier de argint, lucruri care sunt tehnici lăsate de sute de ani”, a spus MONICA BABUC, vicepreşedintele Parlamentului,

Meşterii populari spun că încearcă să promoveze unicitatea şi originalitatea portului popular românesc prin crearea costumelor populare, pe care le prezintă la diverse expoziţii în ţară şi în străinătate.

„Mi-am propus ca să nu mai pierdem valoarea artistică a cămăşii, ci să o purtăm zi de zi, să nu mai stea doar în expoziţia muzeului, dar să fie la fiecare sărbătoare pe noi”, a spus OLESEA ENACHE, meşter popular.

Ziua Naţională a Portului Popular este o sărbătoare instituită de Parlament, în anul 2015 şi este marcată anual, în ultima zi de duminică a lunii iunie.
Similare
RECOMANDĂRI