Igor Dodon reacţionează la sentinţa celor doi luptători K1: „Nu am atribuţii să intervin”, dar „lucrurile trebuie clarificate”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Igor Dodon reacţionează la sentinţa celor doi luptători K1: „Nu am atribuţii să intervin”, dar „lucrurile trebuie clarificate”

Preşedintele Republicii Moldova Igor Dodon a venit cu o reacţie la sentinţa de achitare a celor doi luptători K1, implicaţi acum doi ani într-o bătaie din faţa centrului comercial Atrium, în rezultatul căreia a decedat un tânăr de 30 de ani. Igor Dodon spune că o astfel de decizie, de achitare a celor doi acuzaţi, poate fi „un exemplu periculos, din care se poate înţelege că justiţia poate fi inexplicabil de indulgentă cu persoane care ucid”. Totuşi şeful statului spune că „nu are atribuţii pentru a interveni”, însă „poate face demersuri care să aducă mai multă claritate”.

Igor Dodon spune că a „aflat cu stupoare că doi dintre sportivii acuzaţi de săvârşirea acelei crime au fost achitaţi”, însă nu se va expune juridic, pentru că nu este avocat. 

„... dar cred că pentru orice om imaginile de pe camerele de supraveghere cu altercaţia în care tânărul a fost ucis în bătaie arată ca o dovadă incriminatorie foarte serioasă. Instanţa a decis altfel...”.

Deşi există deja sentinţa motivată în acest caz (cu toate argumentele instanţei), Igor Dodon spune că „lucrurile trebuie clarificate, astfel încât cu toţii să aflăm care sunt argumentele care au dus la achitarea celor doi”.

De asemenea, Igor Dodon a pasat vina pe fostele guvernări pentru situaţia din justiţie: 

„Justiţia pe care o avem astăzi este aşa cum o ştim cu toţii după mulţi ani în care nu s-a făcut nici o reformă şi după ce grupările oligarhice au ţinut-o în captivitate şi uneori au folosit-o în scopuri criminale. Iar cei care astăzi vin cu acuzaţii şi manipulări sunt tocmai acei politicieni care au contribuit, direct sau indirect, în mod decisiv, la compromiterea sistemului judecătoresc. Iată de ce procesul de reformare a justiţiei trebuie de menţinut şi de accelerat. Se cer transformări importante”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

„Ceea ce mi se pare îngrijorător este exemplul periculos pe care îl poate genera o astfel de decizie, din care se poate înţelege că justiţia poate fi inexplicabil de indulgentă cu persoane care ucid. De aceea, acest caz este unul care trebuie lămurit în mod obiectiv şi credibil pentru fiecare cetăţean.

Ca Preşedinte al ţării nu am atribuţii să intervin în vreun fel în actul de justiţie, dar pot să fac demersuri care să aducă mai multă claritate în societate atunci când există un astfel de caz controversat. De aceea, voi împuternici experţi în drept cu mare experienţă să studieze motivarea şi partea probatorie ale sentinţei, şi în cel mai scurt timp să-mi prezinte părerea lor competentă în ceea ce priveşte elementele care au dus la achitarea celor doi bănuiţi. Voi prezenta apoi aceste concluzii cetăţenilor şi instituţiilor care trebuie să gestioneze astfel de situaţii. Dacă vor fi depistate nereguli în instrumentarea acestui caz, ele sunt obligate să intervină şi să repună lucrurile în legalitate, iar eu voi insista pe o reexaminare a cazului într-un mod profesionist şi responsabil”, a conchis Igor Dodon. 

Amintim că Sergiu Bejenari, un tânăr de 30 de ani, a murit în noaptea de 18 spre 19 mai 2018, în urma unei altercaţii în parcarea unui centru comercial, fiind bătut crunt de doi luptători K1, împreună cu un coparticipant.

Deşi procurorii au cerut câte 15 ani de închisoare pentru fiecare din cei doi luptători K1 implicaţi în bătaie, ambii acuzaţi au fost achitaţi (unul în totalitate, altul parţial, fiind doar amendat).

DOC. Sentinţa motivată în cazul omorului de la Atrium. Instanţa a concluzionat că învinuirea celor doi luptători K1 este „neîntemeiată şi nefondată”

De asemenea, amintim că o a treia persoană (coparticipantul) este anunţată în căutare, iar dosarul în privinţa acestuia a fost disjuns într-o procedură sperată. 

Similare
RECOMANDĂRI