Iniţiativa pentru crearea comunităţii de 10 mii de ambasadori DiscoverEU Iaşi-Chişinău-Odesa, discutată la Parlamentul European
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Iniţiativa pentru crearea comunităţii de 10 mii de ambasadori DiscoverEU Iaşi-Chişinău-Odesa, discutată la Parlamentul European

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, apreciază pozitiv extensia iniţiativei emblematice europene pentru crearea comunităţii de 10 mii de ambasadori DiscoverEU Iaşi-Chişinău-Odesa.

Iniţiativa a devenit subiectul unei rezoluţii în Parlamentul European, dar şi al unei scrisori expediate ieri în Moldova de către înaltul oficial european. Declaraţii în acest sens a făcut pentru IPN Iurie Calestru, director de programe la Institutului de Dezvoltare şi Expertiza a Proiectelor Moldova.

Iurie Calestru precizează că scopul Iniţiativei Parlamentului European DiscoverEU este ca tinerii să înţeleagă mai bine diversitatea Europei, să se bucure de bogăţia sa culturală şi să-şi creeze noi contacte, obţinând facilităţi de călătorie gratuite. Pe durata călătoriei, principalul mijloc de transport va fi trenul. Grupul ţintă este reprezentat de tinerii care au cetăţenia unuia din statele membre ale Uniunii Europene.

Referindu-se la progresul acestui proiect pe teritoriul Republicii Moldova, Iurie Calestru a menţionat că subiectul a fost dezbătut atât de autorităţile de la Chişinău, din ţările vecine, cât şi de cele europene, inclusiv Parlamentul şi Comisia UE.

„Au fost realizate dezbateri în Parlamentul European, au fost transmise scrisori către mai mult de 70 de organizaţii, au fost organizate vox-populi de susţinere, am avut dialoguri cu trei miniştri din Guvernul Republicii Moldova, un secretar de stat şi un şef de direcţie. Suntem în dialog şi cu Preşedinţia Republicii Moldova. Totodată, am avut şi scrisoare de la Ministerul Transportului din România care vede foarte pozitiv acest program. La momentul actual, împreună cu Ministerul Culturii, pregătim o solicitare către Comisia Europeană prin care Guvernul Republicii Moldova să ceară aprobarea acestui program”, a declarat Iurie Calestru.

Suma proiectului în valoare de 300 mii de euro alocată de Comisia Europeană va fi transferată direct către Calea Ferată din Republica Moldova, România şi Ucraina.

Atunci când proiectul va fi lansat în Moldova, tinerii doritori, vor trebui să se înregistreze pe platforma DiscoverEU şi să urmeze câteva paşi, inclusiv să indice ţara de unde provin şi unde vor să meargă. Ulterior, primesc permise de călătorie pentru trenul Iaşi-Chişinău-Odesa.

În altă ordine de idei, în cadrul evenimentului de lansare a „Anului European al Tineretului în Republica Moldova”, găzduit ieri de Universitatea de Stat din Moldova, ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Janis Mazeiks, a reiterat deschiderea Uniunii Europene în finanţarea programelor pentru susţinerea tinerilor din Republica Moldova.

„Anul european al Tineretului” a fost lansat la decizia Parlamentului European. Astfel, pe tot parcursul anului 2022, în spaţiul UE, vor fi organizate conferinţe, evenimente, precum şi campanii de informare şi de promovare a tinerilor prin intermediul programelor Erasmus+, „Europa creativă”, Iniţiativa DiscoverEU. Scopul programului DiscoverEU constă în descoperirea ţărilor din Uniunea Europeană şi sporirea coeziunii dintre tineri”, a spus directorul de programe IDEP.

Iurie Calestru este co-autorul conceptului „Europa în casa, localitatea şi mica afacere a cetăţeanului (ECIPES), combinată cu piaţa de desfacere (Autostrada Unirii spre Chişinău) şi agrement (#DiscoverEU Iaşi-Chişinău-Odesa) preponderent Europeană”, fiind catalogat de şeful Direcţiei Generale Vecinătate şi Negocieri privind Extinderea (DG Near) de la Comisia Europeană drept arhitectul integrării europene al Republicii Moldova.

 
Similare
RECOMANDĂRI