Interviu cu Roman Mihăieş: S-ar putea ca deputaţi de la ACUM sau PSRM să nu fie de acord cu politica liderilor de partid şi să devină independenţi
Sursa foto:Stiri.md Vizualizari:

Interviu cu Roman Mihăieş: S-ar putea ca deputaţi de la ACUM sau PSRM să nu fie de acord cu politica liderilor de partid şi să devină independenţi

Analistul politic Roman Mihăieş spune că după validarea mandatelor de către Curtea Constituţională, Blocul ACUM îşi va schimba opinia faţă de apelul PD, cel puţin o parte dintre deputaţi se va aşeza la masa de discuţii să identifice o formulă de guvernare. Mihăieş admite şi formarea unui guvern minoritar, explicaţia principală fiind cei 51 de deputaţi aleşi pe circumscripţiile uninominale. Vedeţi mai jos interviul integral cu analistul politic.

TVR MOLDOVA: Au trecut aproape două săptămâni de când cetăţenii şi-au ales deputaţii. Ce aşteptări au de la noua legislatură?

Roman Mihăieş: Cetăţenii aşteaptă ca parlamentul, care va fi sper eu declarat valabil de către Curtea Constituţională în curând, să fie unul capabil să constituie o majoritate parlamentară, care să instituie un guvern stabil, pro-european, un guvern care să aducă creşterea bunăstării cetăţenilor şi să se ocupe de problemele lor şi să menţină Republica Moldova în albia integrării europene şi cooperării strategice cu România.

TVR MOLDOVA: Care ar fi cea mai avantajoasă coaliţie de guvernare? De ce?

Roman Mihăieş: Eu cred că cetăţenii au votat pentru o majoritate clară, pro- europeană. Blocul ACUM deţine 26 de mandate, Partidul Democrat – 30 de mandate. Deci, cu aceste 56 de mandate, cetăţenii şi-au spus foarte clar opinia. Ei doresc ca în parlament să existe o coaliţie parlamentară care să promoveze reforme europene, să implementeze Acordul de Asociere şi să tindă spre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

TVR MOLDOVA: Să înţelegem că credeţi într-o alianţă PD+ACUM?

Roman Mihăieş: Cred că ea este posibilă, chiar dacă cei din Blocul ACUM au răspuns deocamdată negativ la apelul PD-ului de a se aşeza la o masă de discuţii. Eu cred că după validarea mandatelor de către CC, Blocul ACUM îşi va schimba opinia, cel puţin o parte dintre deputaţii blocului, cel puţin se vor aşeza la masa de discuţii să identifice o formulă de guvernare. Ar fi normal ca după alegeri să se mai tempereze spiritele deputaţilor, să fie mai cooperanţi, şă înţeleagă că au o răspundere imensă, să abandoneze emoţiile şi să lucreze la un program de guvernare pro-european.

TVR MOLDOVA: Blocul electoral ACUM se poate menţine pe poziţia pe care o afirmă cofondatorii Maia Sandu şi Andrei Năstase, de a nu face alianţă nici cu PD, nici cu PSRM şi nici cu Şor?

Roman Mihăieş: În cadrul blocului se vor forma minimum două fracţiuni parlamentare: PAS  şi PPDA şi cred că ele vor avea comportament diferit. Bănuiesc că formaţiunea Maiei Sandu va încerca totuşi un dialog cu PD, în extremis,  şi poate că chiar va veni cu o formulă de guvernare, cu un nume de prim- ministru, astfel aceste două partide riscă să stea în opoziţie patru ani şi electoratul lor să se dezamăgească.

TVR MOLDOVA: Cine ar avea de câştigat dacă s-ar organiza alegeri anticipate şi care ar putea fi consecinţele pentru Republica Moldova?

Roman Mihăieş: Alegerile anticipate nu sunt de dorit, trebuie evitat. Dacă ele vor fi provocate de către Blocul ACUM şi PSRM, vor pierde în primul rând cetăţenii ţării, pentru că o ţară aflată în alegeri este o ţară instabilă, partidele nu se ocupă de guvernare, ci de promovarea propriilor partide politice, ceea ce nicidecum nu poate să contribuie la proiecte sociale şi economice. Iar rezultatele pentru partidele care vor provoca alegeri anticipate, de exemplu Blocul
ACUM sau PSRM, vor fi mult mai slabe decât sunt acum, pentru că oamenii vor taxa faptul că ei nu sunt constructivi. Eu îndemn să nu aibă loc aceste anticipate şi deputaţii să fie capabili la constituirea majorităţii parlamentare.

Dacă Blocul ACUM nu va negocia cu PD şi va provoca alegeri anticipate, întrebarea logică ar fi care este sensul unor cheltuieli suplimentare pentru alegeri anticipate dacă ei oricum nu au nicio şansă să obţină majoritate parlamentară. Asta este o realitate şi oamenii înţeleg foarte bine chestia asta. Nu poţi fi idealist să condamni Republica Moldova la o criză politică de proporţii.

TVR MOLDOVA: Cum s-ar schimba situaţia politică din ţară în cazul unui guvern minoritar?

Roman Mihăieş: Nu cred că trebuie să excludem şi această formulă, în condiţiile în care o parte mare din deputaţii parlamentului, tocmai 51, sunt aleşi pe circumscripţii uninominale. S-ar putea întâmpla ca cineva să propună o formulă de guvern, în extremis, repet, minoritar, care să fie votată şi de o parte din deputaţii aleşi pe circumscripţii care nu sunt dependenţi direct de şefii de partid. Ei pot să decidă: domnilor, nouă formula asta de guvern ne convine, noi o susţinem pentru că noi vrem stabilitate în ţară.

Un guvern minoritar chiar dacă ar fi unul cu susţinere neclară şi nestabilă parlamentară, ar fi o soluţie extremă, una nedorită din punctul meu de vedere, dar care poate avea loc pentru a evita o catastrofă social-economică.

TVR MOLDOVA: Putem admite că unii deputaţi din PSRM şi chiar din Blocul ACUM vor trece la PD, cu toate că ambele partide au făcut angajamente publice că acest lucru nu se va întâmpla?

Roman Mihăieş: Acele declaraţii sunt simbolice. Noi am mai avut cazuri în Republica Moldova când deputaţii semnau că nu fac alianţe, că nu pleacă şi plecau. Problema este complet alta. Acestea sunt declaraţii de moment. Situaţia se poate schimba, eu cred că nu vor trece deputaţii la PD, dar s-ar putea ca anumiţi deputaţi de la ACUM sau de la socialişti să devină independenţi, să nu fie de acord la un moment dat cu politica liderilor de partid, care poate fi în detrimentul interesului naţional, şi atunci, este în dreptul fiecărui deputat să spună că nu este de acord cu anticipatele, cu criza social-economică şi cu haosul.

 TVR MOLDOVA: Din care poziţie Blocul ACUM ar avea la îndemână mai multe pârghii legislative: alianţă cu PD, cu PSRM sau opoziţie? Cum vor reacţiona susţinătorii blocului?

Roman Mihăieş: Blocul ACUM trebuie să ofere societăţii, şi mai ales alegătorilor care l-a mandatat, o viziune asupra guvernării, nu doar declaraţii populiste şi negativiste. Ei trebuie să vină cu un program de guvernare, să vină cu numele unui premier sau poate a unui cabinet chiar şi să propună societăţii viziunea lor, ca să fie clar că ei au un program de guvernare şi au personalităţi capabile să hotărască şi să conducă un guvern. Pentru că altfel se creează impresia că ei nu vor să-şi asume răspunderea pentru guvernare şi preferă să stea în opoziţie şi atunci condamnă PD-ul să facă alianţă cu socialiştii sau să propună un guvern minoritar, pentru că nu poate să abandoneze politica pe care o promovează ei, au multe proiecte pe care vor să le implementeze.

TVR MOLDOVA: Dacă vă amintiţi, în ultima rezoluţie adoptată cu privire la Republica Moldova, Parlamentul European a menţionat că „orice decizie în legătură cu asistenţa macro-financiară trebuie să aibă loc doar după alegerile parlamentare. Vom primi sau nu finanţarea?

Roman Mihăieş: UE se va pronunţa în mod decisiv asupra asistenţei macro-financiare după formarea guvernului. După ce va vedea componenţa, cine este primul ministru, dacă vor decide că va avea încredere în guvern, atunci se va rezolva şi problema deblocării asistenţei. Ei tot sunt în aşteptare. UE aşteaptă un guvern cu un program pe care să-l poată aprecia.

Similare
RECOMANDĂRI