Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

La Chişinău, victimele Holocaustului au fost comemorate printr-o serie de evenimente omagiale

Astăzi este Ziua Internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului. Aproape 6 milioane de evrei au simţit cruzimea la cote de neînchipuit, atrocităţi declanşate de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. La Chişinău, victimele Holocaustului au fost comemorate printr-o serie de evenimente omagiale.

La monumentul victimelor fascismului din Chisinau s-a ţinut un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului. Vitalie Morug are prieteni evrei care i-au povestit despre marea tragedie şi a venit să aducă şi el un omagiu celor jertfiţi. 

VITALIE MORUG: Locul acesta era marginea Chişinăului. Şi aici, în râpa aceasta, erau ucişi oameni. Am emoţii mereu când trec pe lângă acest monument, pentru că eu trăiesc în zonă şi ori de câte ori trec pe aici, permanent emoţiile sunt puternice.

"Vreau aşa de mult ca niciodată să nu uităm ceea ce s-a întâmplat şi ca să nu se mai repete. Iar tânăra generaţie să cunoască lucru acesta. Au fost ucişi copii fără nicio vină, adulţi. Pe fundalul genocidului nazist şi aici, pe teritoriul ţării, dar şi în întreaga lume, au fost ucişi oameni fără nicio vină, doar pentru că erau evrei".

Din cauza cruzimilor regimului nazist au avut de suferit nu doar evreii. Vasile Drangoi este şeful Asociaţiei Romilor din Republica Moldova şi mărturiseşte că aproape toată familia lui a fost omorâtă în perioada războiului. În acea perioadă, în Basarabia, au fost exterminaţi peste 50 de mii de romi. 

VASILE DRANGOI, şef, Asociaţia Romilor din Republica Moldova: "Doar tatăl meu a scăpat, pentru că, atunci când îi ducea la Bug, bunicul i-a zis să-l ia pe frăţiorul cel mic şi să se strecoară-te. Când trecea coloana, el s-a prăbişit într-o râpă şi a scăpat".

La evenimentul de comemorare de la Chişinău au participat oficialităţi ale statului, dar şi reprezentanţi ai ambasadelor.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: "Speranţele noastre astăzi sunt ca niciodată să nu se mai ajungă la acel nivel de degradare umană care a permis această tragedie. Pentru asta trebuie să acţionăm în baza lucrurilor care ne unesc şi să nu permitem să fim dezbinaţi de diferenţe".

ZINAIDA GRECEANÎI, preşedintele Parlamentului: "Observăm, spre regret, în societate, manifestări ale antisemismului şi a urii. Acest lucru ne îngrijorează şi ne arată cât de fragilă este pacea. În decembrie 2020, Parlamentul RM a înăsprit legislaţia referitoare la pedepsirea celor care manifestă intoleranţă religioasă".

Excelenţa Sa DANIEL IONIŢĂ, ambasadorul României în Republica Moldova: "Pe deoparte îi comemorăm pe cei care au fost ucişi, nevinovaţii fiind, de nişte regimuri criminale. Pe de altă parte cred că este important să me pătrundem toţi de semnificaţia acestei zile. În primul rând să înţelegem istoria aşa cum a fost şi să ne priomitem că astfel de evenimente nu se vor mai întâmpla în viitor. Este important ca în fiecare zi să combatem discursul bazat pe ură, populismul şi xenofobia".

În Basarabia, au murit peste 200 de mii de evrei şi alte câteva zeci de mii în Bucovina şi regiunea Transnistriană. Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată în fiecare an, pe 27 ianuarie, conform unei rezoluţii adoptate de către Organizaţia Naţiunilor Unite, la 1 noiembrie 2005. 
Similare
RECOMANDĂRI