Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Leul moldovenesc împlineşte astăzi 28 de ani

Leul moldovenesc împlineşte astăzi 28 de ani. A fost când mai mare, când mai mic dar a crescut odată cu Republica Moldova şi a fost marcat de toate evenimentele de-a lungul vremii. De ziua lui, Banca Naţională a pus în circulaţie patru monede comemorative şi jubiliare. La muzeul Băncii a fost deschisă şi o expoziţie cu repere din istoria monedei naţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei ne reaminteşte că leul nu este doar un simbol al statului ce trebuie să dea încredere cetăţenilor ci are un rol esential în economie. Tot mai mulţi cetăţeni păstrează economiile de la bănci în moneda naţională iar autorităţile fac tot ce pot pentru a menţine stabilitatea financiară. Şi pentru că leul moldovenesc împlineşte 28 de ani, BNM a pus astăzi în circulaţie patru monede comemorative şi jubiliare.

OCTAVIAN ARMAŞU, guvernatorul BNM: „Primele trei monde îi comemorează pe scriitorul Vasile Alecsandri, omul de cultură Nicolae Iorga şi savantul Eugen Coşeriu. MUSCĂ Moneda comemorativă pusă în circulaţi astăzi înfăţişează o raritate din flora şi fauna Republicii Moldova "Popîlnicul nobil".

A fost organizată o inedită expoziţie care prezintă aspecte din circulaţia monetară pe teritoriul Basarabiei.

ELENA MĂMĂLIGĂ, reprezentant BNM: „Monedele comemorative sunt atracţia sălii noastre de expoziţii. Prima monedă a lansată de BNM la 5 ani de la proclamarea independenţei a Republicii Moldova, dar primul set de monede comemorative a fost setul dedicate mănăstrilor Republicii Moldova, 20 la număr”.

„E foarte intersant niciodată nu am fost aici. Nu sunt colecţinar la nivel professional, ca să am multe monde scumpe şi nici nu pot permite să le am pe toate. Am primii bani puşi în circulaţie pe toţi cu excepţia a două monede de acolo”.

Leul moldovenesc a fost introdus pe 29 noiembrie 1993. Strămoşul lui, leul românesc, a devenit unitatea monetară a Principatelor Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti în 1867.
Similare
RECOMANDĂRI