Sursa foto:privesc.eu Vizualizari:

Până acum au fost vaccinate 751 de cadre medicale. Declaraţiile medicilor care s-au imunizat astăzi

În această seară, responsabilii de la ministerul sănătăţii au informat într-o conferinţă de presă cum a decurs prima zi de vaccinare împotriva noului coronavirus în Republica Moldova.

Autorităţile declară că astăzi, toate dozele au fot distribuite centrelor de vaccinare. 751 de medici au fost vaccinaţi până acum. 

Totodată, astăzi nu a fost înregistrată nicio reacţie adversă.  Procesul e vaccinare a fost organizat şi bine pus la punct, astfel încât nu au intervenit niciun obstacol sau impediment, spun autorităţile.

Adrian Belîi, şeful Departamentului de anestezie şi terapie intensivă din cadrul Institutului de Medicină Urgentă: „A fost un proces de vaccinare obişnuit cum este vaccinarea cu alte tipuri de vaccin. Am semnat acordul informat precum că cunosc vaccinul cu care mă vaccinez, care sunt etapele următoare şi care sunt senzaţiile post-vaccinale pe care le-aş putea resimţi. Este o injecţie cu un ac subţire, absolut nedureroasă. Fără nicio emoţie negativă sau durere. Nimic. Este o injecţie mai puţin dureroasă decât injecţiile clasice de care toată lumea se teme. Ziua de lucru a decurs normal. Nu m-a împiedicat să activez în continuare. Am aşteptat mult vaccinul, oricare din vaccinuri. Deoarece, activând în unitatea de terapie intensivă, eu nu vreau să nimeresc acolo, pentru că văd ce înseamnă o formă gravă de COVID. Singura modalitate de a evita o formă gravă este vaccinare. De asemenea, nu vreau o formă medie, şi nicio formă. Chiar dacă am o formă asimptomatică, eu pot transmite virusul celor din jur. Vaccinul protejează”. 

De asemenea, medicul a dorit să transmită un mesaj puternic către cetăţeni pentru a accepta vaccinarea,  un mesaj care „să contrabalanseze toate falsurile şi sperieturile care circulă şi care sunt departe de realitate”.

Alexandru Botezatu, primul medic care s-a vaccinat în R. Moldova”, şef al Departamentului Anestezie şi Terapie Intensivă, Spitalul Clinic Republican, a mulţumit colegilor pentru că a avut onoare de a fi primul care s-a vaccinat. 

„Mă bucură faptul că colegii sunt foarte încrezători în eficacitatea vaccinului şi că va avea rezultate foarte bune. Pe parcursul zilei, am rămas la serviciu, ne-am continuat acelaşi regim de lucru. Toţi se simt bine, mesajul acesta a fost transmis celorlalţi colegi.  Procedura se suportă bine, m-au sunat medici, ne-au întrebat cum ne simţim, nu am avut careva disconfort legat de stare. Sunt foarte bucuros că în sfârşit am început vaccinarea în rândul colegilor şi sper foarte mult că vom începe şi în rândul societăţii.  Rog să fim în continuare precauţi, să purtăm masca. Cu această zi, optimismul a crescut enorm”.

De asemenea, autorităţile menţionează că cele 14 mii de vaccinuri anunţate pe platforma COVAX urmează să ajungă în R. Moldova în perioada 3-4 martie.

În privinţa informaţiilor care circulă conform cărora unii medici din Comrat au refuzat vaccinul, medicul Adrian Belîi spune că întrebarea „vrei să te vaccinezi?” nu este pusă o singură dată în viaţă. „Ei vor observa în mod sigur efectul vaccinului asupra noastră, vor vedea că totul a trecut cu bine, că ieşim la lucru, că nu ne este împiedicată activitatea, vor constata că tot ce au auzit în jur manipulatoriu, nu corespunde adevărului”.
 
Similare
RECOMANDĂRI