VIDEO. Igor Dodon: Cote din capitalul Avia Invest nu au fost înstrăinate. Sunt suficiente dovezi ca contractul de concesionare a Aeroportului să fie reziliat
Sursa foto:tribuna.md Vizualizari:

VIDEO. Igor Dodon: Cote din capitalul Avia Invest nu au fost înstrăinate. Sunt suficiente dovezi ca contractul de concesionare a Aeroportului să fie reziliat

Preşdintele Republicii Moldova Igor Dodon, spune că sunt suficiente dovezi pentru ca dreptul de gestiune al Aeroportului Internaţional Chişinău să fie întors statului. Asta după ce în anul 2013, Guvernul a semnat un contract de concesionare a Aroportului pe o perioadă de 49 de ani, cu unele condiţii abuzive şi care în mod clar nu sunt în interesul statului, spune şeful statului.

Igor Dodon a declarat astăzi, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat acest subiect, că statul are două căi de îşi recăpăta dreptul de a gestiona Aeroportul: fie prin prisma intereselor statului la momentul semnării contractului, care în mod evident lipsesc, fie prin prisma investiţiilor pe care şi le-a asumat Avia Invest. Conform contractului, în perioada 2014-2018, Avia Invest trebuia să investească 160 de milioane de euro, dar se raportează investiţii de doar 68 de milioane de euro. Totuşi, în acest sens este nevoie de un audit, spune Igor Dodon.

„Acordul a fost semnat în toamna anului 2013, cu unele condiţii: cedarea /concesionarea Aeroportului , adică cedarea dreptului de gestiune pe o perioadă de 49 de ani, ca în schimb investitorul sa vină cu investiţii de 44 milioane de euro. În opinia CSS, la momentul semnării acordului, există suspiciuni că statul a fost prejudiciat. În acord a fost indicat că investitorul are dreptul să perceapă pentru fiecare pasager suma de 9 euro . Doar în anul trecut numărul de pasageri a fost 2,8 milioane. Doar în 2018 Avia Invest a acumulat peste 24 de milioane de euro. Înmulţiţi la 49 de ani şi ajungeţi la suma de aproape 1 miliard de euro. Adică statul îi cedează tot, ca să atragă investiţii de 44 milioane de euro, dar îi dă dreptul să ia din contul oamenilor aproape un miliard. Unde-i interesul statului aici? Mare business au făcut!”, a declarat şeful statului.

Mai mult, Igor Dodon declară că în baza informaţiilor raportate, cotele din capitalul Avia Invest nu au fost înstrăinate.

„Adică, aşa cum a fost jumate de an în urmă, cine era proprietar la Avia Invest, sunt aceiaşi proprietari ai companiei. Nu a fost cedat. Mai mult de cât atât este blocată posibilitatea de a ceda cotele”.

Mai mult, Igor Dodon spune că păosibilitatea de a înstrăina cotele din Avia Invest este blocată, iar investitorul a fost preîntâmpinat că statul vrea să rezilizeze contractul.

Amintim că acum câteva zile, un comunicat al Aeroportului anunţa că NR Investments Ltd, un vehicul de investiţii imobiliare din Guernsey, Insulele Channel, format în 2007, a cumpărat 95% din „Avia Invest” - compania concesionară a Aeroportului Internaţional Chişinău, cel mai mare şi unic aeroport internaţional din Republica Moldova.

Acordul a fost ratificat între reprezentanţii Avia Invest LLC („Avia Invest”) şi beneficiarul exclusiv al NR Investments, Nat Rothschild, astăzi, 19 august.

Mai mult, noul proprietar al Avia Investa venit într-o vizită oficială la Aeroportul Internaţional Chişinău cu un avion privat.

Referitor la această tranzacţie de vânzare-cumpărare, ministrul Economiei, Vadim Brînzan, spunea aceasta nu poate fi stopată, deoarece Guvernul nu are pârghii în acest sens.

Similare
RECOMANDĂRI