VIDEO. UPDATE. Corupţia politică şi electorală va fi sancţionată mai dur. Deputaţii au votat un nou proiect de lege în acest sens
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. UPDATE. Corupţia politică şi electorală va fi sancţionată mai dur. Deputaţii au votat un nou proiect de lege în acest sens

UPDATE. Proiectul de lege privind modificările la Codul Electoral al R. Moldova, au fost votate de deputaţi în şedinţa de astăzi. Proiectul a fost susţinut de 85 de deputaţi din cei 86 prezenţi la şedinţă.

Proiectul de lege, care prevede modificarea unor acte normative şi are scopul de a revizui legislaţia penală şi contravenţională, în vederea eficientizării mecanismelor de prevenire, investigare şi sancţionare a corupţiei politice şi electorale.

Astfel, printre modificările operate se regăseşte majorarea sancţiunilor pentru împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral. De asemenea, Codul penal se va completa cu un articol care vizează finanţarea ilegală a partidelor politice, a concurenţilor electorali, a grupurilor de iniţiativă sau a campaniilor electorale.

Transportarea alegătorilor spre secţia de vot, în ziua scrutinului, se va sancţiona cu amendă de la 60 la 120 de unităţi contravenţionale pentru persoanele fizice şi de la 180 la 300 de unităţi contravenţionale pentru persoanele juridice. De asemenea, va fi sancţionată şi organizarea transportării alegătorilor spre secţiile de vot şi va fi pedepsită contravenţional şi utilizarea discursului de ură şi instigarea la discriminare.

Iniţiativa legislativă mai interzice candidaţilor să utilizeze resursele administrative, cum ar fi echipamente, mijloace şi bunuri publice în campania electorală. În context, candidaţii nu vor avea dreptul să lanseze sau să participe la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achiziţiilor efectuate din bugetul public.

UPDATE. Deputaţii au decis prin vot ca Vlad Ţurcanu să preia funcţia de director general al  Companiei „Teleradio-Moldova”.Pentru candidatura lui Vlad Ţurcanu au votat 58 de deputaţi, 9 au fost împotrivă, iar 2 s-au abţinut.


UPDATE. Parlamentul a aprobat componenţa Consiliului Audiovizualului, instituţie care va fi formată din 7 membri.

Membrii Consiliului Audiovizualului sunt: Orest Dabija, Larisa Turea, Tatiana Crestenco, Ruslan Mihalevschi, Liliana Viţu-Eşanu, Ana Gonţa şi Eugeniu Rîbca.

Membrii Consiliului Audiovizualului sunt desemnaţi prin hotărâre de Parlament, pentru un singur mandat de şase ani.

Similare
RECOMANDĂRI