Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mai mulţi experţi cred că exploziile din regiunea transnistreană au fost organizate pentru a tensiona situaţia din Republica Moldova

Mai mulţi experţi cred că exploziile din regiunea transnistreană au fost organizate pentru a tensiona situaţia din Republica Moldova pe fondul războiului din Ucraina. Analiştii spun că autorităţile ar trebui să-şi intensifice eforturile pentru prevenirea acţiunilor ce pot afecta securitatea statului.

Experţii susţin că exploziile din regiunea transnistreană sunt organizate internaţionat şi urmăresc destabilizarea situaţiei.

ION LEAHU, expert problema transnistreană, fost membru CUC: „Este practic evident că este făcătura ruşilor şi a transnistrenilor pentru a acumula bile negre la adresa Chişinăului în aspectul declaraţiilor făcute de Maria Zaharova, că răspunsurile Moscovei vor fi dure. Ei  sunt cei mai cointeresaţi într-aceea ca să demonstreze în primul rând că aici nu-i stabilitate, că aici este activitate antirusească.  "

NATALIA ALBU  expert în securitate: „Realmente noi în toţi aceşti 30 de ani am putut să ne aşteptăm la anumite provocări în situaţia când Republica Moldova avea de ex. politica externa mai insistentă privind integrarea europeană. Dar, în contextul războiului din Ucraina era deja aşteptată la nivel de Servicii de Securitate că astfel de evenimete ar putea să escaladeze pentru a face provocări minore şi ar putea destabiliza situaţia. "

Unii analişti consideră că scopul provocărilor este de a atrage Republica Moldova în războiul din Ucraina.

ANATOL ŢĂRANU analist politic: „Este evident că, din culise, anumite forţe, încearcă să destabilizeze situaţia din Transnistria pentru a atrage Republica Moldova în războiul din Ucraina. Foarte mult depinde cum se vor comporta autorităţile de la Chişinău şi tot atât de important este cum vor evolua evenimentele pe teatrul de război în nemijlocita apropiere de R. Moldova. Atâta timp cât Odesa rezistă, atâta timp, Republica Moldova poate să se simtă într-o anumită siguranţă."

Locuitorii din Grigoriopol spun că se aşteptau la provocări şi sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă.

ELEONORA CERCAVSCHI  director Liceul " Ştefan Cel Mare" din Grigoriopol: „Este îngrozitor, clar lucru că securitatea noastră este în pericol. Noi ne aşteptam că ar putea fi aşa ceva, dar nu chiar aşa de groaznic. Trebuie să vă spun că nici ruşii, vorbitorii de l. rusă nu mai vor ca să fie aşa eliberaţi. Ei văd ce se întâmplă acum la Donbas. Eu cred că diplomaţia de pe tot globul pământesc trebuie să lucreze şi să oprească această nenorocire. "

Şi în Tiraspol situaţia este tensionată.

RAISA PĂDUREAN director adjunct Liceul "Lucian Blaga" din Tiraspol: „Eu trăiesc chiar lângă clădirea NGB şi au fost explozii puternice nu ştiam că bombardează cu rachete, ce-s cu exploziile astea. Lumea este foarte agitată, ne-au sunat colegi că dimineaţă era rând mare, lumea pleaca deja din zonă. Ccopii i-au trimis la distanţă. La ei vacanţa e mai scurtă decît la noi şi trebuiau să iasă la ore, dar au fost trimişi înainte de termen în vacanţă. Adică e clar că cineva ceva pregăteşte."

Experţii spun că autorităţile constituţionale de la Chişinău ar trebui să întreprindă măsurile necesare pentru a asigura securitatea cetăţenilor.

ION LEAHU, expert problema transnistreană, fost membru CUC: „Ei ar trebui în continuare să urmeze punctul de vedere care este formulat deja de conducerea RM. RM este un stat neutru, RM intenţionează să rezolve soluţionarea conflictului transnistrean pe cale diplomatică, paşnică, ea nu acceptă şi nu admite posibilitatea unor alte variante decît cel paşnic. Asta-i unica posibilitate la acare avem access."

ALEXANDRU TĂNASE, fostul preşedinte al Curţii de Constituţionale: „Neutralitatea nu înseamnă un pact sinucigaş, renunţarea la dreptul de a-ţi apăra independenţa, democraţia şi alte valori constituţionale. Trebuie să încercăm să tratăm lucrurile cu multă prudenţă, calmitate şi să încercăm să urmăm acele sugestii şi recomandări pe care le face guvernul pentru aceste situaţii de criză. "

Luna trecută, regimul separatist a anunţat mai multe alerte cu bombă în şcoli din regiunea separatistă după care instituţiile de învăţământ din stânga Nistrului au fost închise.
 
Similare
RECOMANDĂRI