Maia Sandu: Tragedia de la Cernobîl a devenit un exemplu despre cum niciun stat nu trebuie să-şi sacrifice cetăţenii
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu: Tragedia de la Cernobîl a devenit un exemplu despre cum niciun stat nu trebuie să-şi sacrifice cetăţenii

Ţinut secret de sovietici, accidentul de la centrala atomoelectrică de la Cernobîl din 26 aprilie 1986 a afectat întreaga Europă şi milioane de oameni au fost victime ale radiaţiilor. Reactorul 4 al centralei a devenit practic un enorm depozit de deşeuri radioactive, un pericol pentru încă cel puţin 3.000 de ani.

„Astăzi comemorăm victimele catastrofei de la Cernobîl, de acum 36 de ani. Peste 3500 de locuitori ai R. Moldova au fost trimişi atunci să lichideze consecinţele celui mai mare accident nuclear din istorie. Au muncit în zona extrem de periculoasă a centralei atomice, s-au expus riscurilor şi şi-au sacrificat sănătatea, iar astăzi peste jumătate din ei nu mai sunt în viaţă. Cei care au supravieţuit păstrează vie memoria camarazilor şi susţin familiile pentru care Cernobîl înseamnă pierderea oamenilor dragi. Îmi exprim recunoştinţa faţă de toţi cei care, în acele zile, au dat dovadă de eroism şi au salvat sute de mii de oameni de pericolul contaminării radioactive”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

În aceeaşi postare, Maia Sandu aduce un omagiu şi recunoştinţă celor care au contribuit la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl.

„Norul radioactiv de la Cernobîl s-a extins pe o bună parte a continentului european, ajungând în mai multe ţări. Efectele pe termen lung ale acestui accident asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului încă sunt studiate. Iar tragedia de la Cernobîl a devenit un exemplu despre cum niciun stat nu trebuie să-şi sacrifice cetăţenii. Războiul din Ucraina a readus în ştiri cuvântul „Cernobîl”, precum a readus în discuţie şi ideea folosirii armelor nucleare”, a menţionat şeful statului. 

„ Specularea cu acest subiect este iresponsabilă şi extrem de periculoasă. Dacă preţuim viaţa şi vrem să oferim oamenilor un viitor într-un mediu sigur, comunitatea internaţională trebuie să înăsprească normele privind securitatea nucleară pentru a evita repetarea unor asemenea accidente. Şi, mai ales, nu putem admite folosirea conştientă a armelor nucleare. Vom salva viaţa doar dacă ţările vor acţiona solidar, pentru binele comun, punând în prim-plan protejarea oamenilor şi a mediului înconjurător”, susţine Maia Sandu.

Citeşte şi: Ziua Internaţională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl. 36 de ani de la accidentul de la centrala atomoelectrică
Similare
RECOMANDĂRI