Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Maia Sandu, vizită oficială la Strasbourg

Planul de acţiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024 a fost lansat astăzi la Strasbourg. La eveniment a participat preşedintele Maia Sandu şi Secretarului General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić. Ceremonia urma să se desfăşoare la Chişinău, însă a fost anulată din cauza pandemiei.

Lupta împotriva corupţiei, reforma justiţiei, standarde europene în domeniile drepturilor omului, statului de drept şi democraţiei sunt doar câteva dintre obiectivele Planului de Acţiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Apreciez proiectele incluse în Planul de acţiuni care au drept scop creşterea responsabilităţii şi independenţei sistemului judecătoresc şi dezvoltarea capacităţii instituţiilor de drept de a lupta cu corupţia şi spălarea banilor. Acest plan nou va continua eforturile de îmbunătăţire a legislaţiei şi practicii electorale, a legislaţiei şi practicilor ce guvernează Internetul şi mass-media, precum şi cele de combatere a violenţei împotriva femeilor şi copiilor.”

Planul de acţiuni - asistenţă în domeniile prioritare:

-reforma sectorului justiţiei, axată pe asigurarea integrităţii şi independenţei actorilor din justiţie, precum şi a transparenţei, responsabilizării şi eficienţei sectorului,
-reforma sistemului penal şi cel al penitenciarelor, inclusiv cu privire la prevenirea torturii şi a relelor tratamente,
-combaterea corupţiei şi spălării banilor,
-libertatea întrunirilor;
-combaterea discriminării, crimelor şi discursului de ură
-consolidarea independenţei presei, în special cu privire la agenţia de reglementare şi radiodifuzorul public.

Conform acestui plan, părţile au convenit să desfăşoare activităţi de promovare a reformelor în domenii-cheie. Mai mult, autorităţile europene au apreciat pozitiv efortul Republicii Moldova pe calea dezvoltării, dar spun că mai este încă mult de lucru.

MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ, secretar general al Consiliului Europei: „S-au realizat multe. Legile, instituţiile şi practicile statului au fost schimbate şi îmbunătăţite în beneficiul cetăţenilor moldoveni. De asemenea, trebuie să creştem capacitatea autorităţilor de a recupera activele ilegale, de a combate spălarea banilor, finanţarea terorismului şi alte practici corupte şi ilegale.”

Preşedintele Maia Sandu s-a întâlnir şi cu preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Hendrik Daems, la invitaţia căruia a mers la Strasbourg.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: „Am discutat situaţia politică din ţară, provocările pe care Covid-19 le pune societăţii noastre şi modul în care am putea să le depăşim împreună. Am făcut schimb de opinii şi despre starea instituţiilor democratice din Republica Moldova, reforma sectorului justiţiei, agenda noastră de integrare europeană şi soluţionarea conflictului transnistrean”.

Preşedintele APCE a declarat că aşteaptă cât mai curând o stabilitate politică la Chişinău. Pe lângă asta, oficialul european s-a referit, în special, la necesitatea asigurării populaţiei generale a Republicii Moldova cu vaccinul anti-covid.

HENDRIK DAEMS, preşedintele APCE: „Vaccinul nu ar trebui să fie o problemă politică. Vaccinul este pentru a ajuta oamenii, aşa că, dacă îmi permiteţi doamnă preşedinte, aş dori să apelez la comunitatea internaţională pentru a ajuta Republica Moldova şi orice altă ţară care are dificultăţi în obţinerea vaccinului pentru ca populaţia să fie sănătoasă.”

Tot la Strasbourg, Maia Sandu s-a întâlnit cu preşedintele Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, Leen Verbeek, cu care a discutat despre promovarea democraţiei locale. Şeful statului a avut o întrevedere şi cu Gianni Buquicchio, Preşedintele Comisiei de la Veneţia căruia i-a mulţumit pentru implicarea sa personală în încurajarea schimbărilor în justiţia din Republica Moldova. După Nicolae Timofti şi Igor Dodon, Maia Sandu este al treilea preşedinte al Republicii Moldova care participă la sesiunile plenare ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.
 
Similare
RECOMANDĂRI