Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Medicii, poliţiştii şi vameşii care se vor îmbolnăvi de coronavirus vor primi o indemnizaţie unică în valoare de 16 mii de lei

Medicii, poliţiştii şi vameşii care se vor îmbolnăvi de noul coronavirus, în timpul serviciului, vor primi o indemnizaţie unică de la stat în valoare de 16 mii de lei. De asemenea, statul va restitui impozitul pe salarii întreprinderilor care şi-au sistat activitatea în perioada stării de urgenţă, iar angajaţii care îşi vor pierde locurile de muncă au dreptul să solicite ajutor de şomaj.

70 de cadre medicale, vameşi şi poliţişti sunt infectaţi cu noul coronavirus. Cu toţii s-au aflat în prima linie şi acum vor putea obţine un ajutor din partea statului.

„Statul va acorda un ajutor unic de 16 mii de lei, este vorba de două salarii pe economie, pentru acei angajaţi de stat care au fost infectaţi care au fost testaţi pozitiv şi îşi îndeplinesc obligaţiunile de serviciu, sunt în prima linie”, a declarat preşedintele Igor Dodon.

De asemenea, statul va restitui impozitele pentru salarii întreprinderilor care şi-au sistat activitatea pe perioada stării de urgenţă.

„Întrepriderile care şi-au sistat activiatea, în urma deciziei Comisiei Situaţii Excepţionale cunoaşteţi Horeca, comerţul, sălile de agremente , toate tiăurile de activităţi. Pentru aceste întreprinderi la achitarea salariului pentru angajaţi statul va restitui în proproţie de 100 % impozitul pe venit a persoanei fizice, impozitele sociale şi impozitul pentru plata asigurării medicale. Ce înseamnă aceasta? Aceste întreprinderi vor primi din fondul de rezervă peste 40-45%”, a spus Igor Dodon.

Celelalte întreprinderii care şi-au sistat total sau parţial activitatea, în afara deciziei luate de Comisia pentru Situaţii Excepţionale, li se va restituie 60 la sută din impozite.

De asemenea, angajaţii care îşi vor pierde locurile de muncă, în perioada stării de urgenţă, au dreptul să solicite ajutor de şomaj. Cererile se vor depune la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Banca Naţională a adoptat şi procedura de reeşalonare a creditelor. Persoanele fizice care vor să amâne plata creditelor, până pe 31 mai, trebuie să depună o cerere la banca unde au contractat împrumutul.


 
Similare
RECOMANDĂRI