Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti cere Agenţiei Germane de Presă, DPA, să rectifice o ştire
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti cere Agenţiei Germane de Presă, DPA, să rectifice o ştire

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a cerut Agenţiei Germane de Presă, DPA, să rectifice o ştire în care se spunea că la 1 Decembrie, România a sărbătorit 100 de ani de la anexarea Transilvaniei.

Materialul a fost preluat şi de televiziunea publică germană ZDF.

Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Berlin, i-a trimis o scrisoare redactorului şef al Agenţiei de presă germane în care subliniază că folosirea tendenţioasă a cuvântului „anexare” indică necunoaştrea istoriei României şi a Europei.

Preşedintele TVR a cerut şi el Televiziunii Publice germane să corecteze ştirea despre Marea Unire de la 1918. ZDF a modificat pe site, a înlocuit anexare cu aderare.

În data de 1 decembrie 2018, postul naţional german de televiziune ZDF a publicat o ştire despre Ziua Naţională a României, preluată de la Agenţia Germană de Presă (Deutsche Presse Agentur), în care se preciza că românii sărbătoresc 100 de ani de la anexarea fostei provincii maghiare Transilvania.

Comunicatul MAE:

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă cu consternare de articolul de presă publicat de Agenţia Germană de Presă (DPA – Deutsche Presse-Agentur) şi preluat de postul public de televiziune german ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) cu privire la aniversarea Centenarului Marii Unirii, care nu reflectă adevărul istoric, respectiv manifestarea de voinţă a Transilvaniei de unire cu România.

Dincolo de abordarea tendenţioasă care reiese din titlul articolului, elementele prezentate indică o lipsă de cunoaştere a istoriei şi o ignorare voită a realităţilor istorice. La 1 decembrie 1918, 100.000 de persoane au hotărât Unirea cu România, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase şi a tuturor stărilor sociale.

Documentul adoptat la Alba Iulia, respectiv Rezoluţia Adunării Naţionale de la Alba Iulia, a fost semnat mai întâi de reprezentanţi ai minorităţii germane din Transilvania şi Bucovina.

Erorile grave pe care le conţine ştirea de presă menţionată, din necunoaştere sau rea intenţie, aduc atingere adevărului istoric şi prevederilor Tratatelor de pace de la Versailles (1919) şi Trianon (1920), iar orice încercare de prezentare trunchiată sau denigrare a semnificaţiei acestui moment este un act care contravine principiilor fundamentale ale misiunii mass-mediei de informare corectă şi obiectivă a publicului.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Ambasadei României la Berlin, a făcut demersuri pe lângă redacţia Agenţiei Germane de Presă (DPA – Deutsche Presse-Agentur), respectiv a postului public de televiziune german ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen), în vederea oferirii clarificărilor necesare şi solicitării rectificării celor prezentate.

Similare
RECOMANDĂRI