Miniştrii apărării din NATO au aprobat un nou plan de apărare a Alianţei în situaţii de criză şi de conflict. Jens Stoltenberg: Marea Neagră are o importanţă strategică
Sursa foto:caleaeuropeana.ro Vizualizari:

Miniştrii apărării din NATO au aprobat un nou plan de apărare a Alianţei în situaţii de criză şi de conflict. Jens Stoltenberg: Marea Neagră are o importanţă strategică

Miniştrii apărării din cele 30 state membre ale NATO au aprobat joi un nou plan general de apărare a Alianţei Nord-Atlantice în situaţii de criză şi de conflict, a anunţat secretarul general Jens Stoltenberg după prima zi a reuniunii miniştrilor apărării aliaţi, care se desfăşoară joi şi vineri la Bruxelles. Întrebat, în context, despre turneul secretarului american al apărării în ţările din regiunea Mării Negre, inclusiv în România, Stoltenberg a răspuns că “Marea Neagră are o importanţă strategică pentru NATO”, relatează CaleaEuropeana.ro.

Această decizie, anunţată cu o zi în urmă, a fost luată “pentru a ne asigura că vom continua să avem forţele potrivite la locul potrivit, la momentul potrivit” şi “pentru a ne proteja cei un miliard de oameni de orice ameninţare”, a punctat el, potrivit sursei citate.

“Miniştrii au convenit, de asemenea, asupra obiectivelor de capacitate ale NATO. Acest lucru face parte din procesul de planificare a apărării NATO, iar aceste obiective contribuie la asigurarea faptului că dispunem de capacităţile necesare pentru o descurajare şi o apărare credibile”, a precizat Stoltenberg.

Miniştrii apărării au analizat, de asemenea, progresele înregistrate în răspunsul alianţei la ameninţarea tot mai mare reprezentată de sistemele de rachete ale Rusiei. “Nu vom oglindi comportamentul destabilizator al Rusiei şi nu avem nicio intenţie de a desfăşura noi rachete nucleare terestre în Europa”, a declarat Stoltenberg. “Aşadar, punem în aplicare un pachet echilibrat de măsuri politice şi militare pentru a răspunde la această ameninţare”, a continuat secretarul general aliat.

Potrivit Pentagonului, acest pachet include îmbunătăţiri semnificative ale apărării antiaeriene şi antirachetă a Alianţei. De asemenea, prevede consolidarea capacităţilor convenţionale cu avioane de generaţia a cincea, adaptarea exerciţiilor şi a serviciilor de informaţii, precum şi îmbunătăţirea pregătirii şi eficienţei descurajării nucleare.

Întrebat, în context, despre turneul secretarului american al apărării în ţările din regiunea Mării Negre, inclusiv în România, Stoltenberg a răspuns că “Marea Neagră are o importanţă strategică pentru NATO”.

“Ne-am sporit prezenţa în Marea Neagră pentru că Marea Neagră are o importanţă strategică pentru NATO. Trei aliaţi ai NATO sunt state riverane: Turcia, România şi Bulgaria, iar apoi, desigur, avem doi parteneri foarte apropiaţi, Georgia şi Ucraina, şi am asistat la anexarea ilegală a Crimeei şi am văzut comportamentul agresiv al Rusiei în Marea Neagră. Aşadar, ne-am sporit prezenţa în regiune, în aer, pe uscat şi pe mare, şi evaluăm în mod constant ce putem face mai mult, în parte prin creşterea prezenţei, dar şi prin creşterea capacităţii noastre de a desfăşura rapid forţe, dacă este necesar. Şi tocmai de aceea avem nevoie de o pregătire ridicată a forţelor noastre”, a completat el.

Planul de apărare împotriva oricărui atac din partea Rusiei vine şi în contextul avertismentelor lansate de secretarul Lloyd Austin la Bucureşti, care a afirmat că regiunea Mării Negre este vulnerabilă la agresiunea Rusiei şi că regiunea face parte din interesul naţional al SUA. Marţi, la Kiev, el a declarat că doreşte să vadă o cooperare regională între aliaţii şi partenerii Statelor Unite la Marea Neagră pentru a descuraja Rusia. “În sprijinul acestor eforturi, Statele Unite vor continua să ofere asistenţă pentru a spori capacităţile maritime nu doar ale Ucrainei, ci şi ale Georgiei, României şi Bulgariei. Am înţeles de mult timp importanţa cooperării şi a unităţii între aliaţii şi partenerii noştri pentru a descuraja agresiunea rusă”, a spus Austin.

Similare
RECOMANDĂRI