Miniştrii de externe ai României şi Poloniei evocă “identitatea atlantică” a Iniţiativei celor Trei Mări
Sursa foto:© MAE Vizualizari:

Miniştrii de externe ai României şi Poloniei evocă “identitatea atlantică” a Iniţiativei celor Trei Mări

În ajunul unor summit-uri cruciale – G7, NATO şi Uniunea Europeană – Statele Unite -, miniştrii de externe ai României şi Poloniei susţin că “este timpul să facem un salt înainte în democraţie şi dezvoltare”, făcând o pledoarie pentru dezvoltarea Europei Centrale şi de Est prin intermediul Iniţiativei celor Trei Mări (3SI), care reuneşte 12 state regionale sub forma unui proiect ambiţios de interconectivitate axat pe energie, transporturi şi digitalizare, relatează CaleaEuropeana.ro.

“În ultimii cinci ani, 3SI a devenit un punct de reper important în lumea cooperării regionale. Prin conexiunile sale europene şi americane, iniţiativa este un adevărat catalizator al relaţiei transatlantice“, afirmă Bogdan Aurescu şi Zbigniew Rau, într-un articol comun de opinie semnat pentru platforma American Purpose, condusă de reputatul istoric şi politolog Francis Fukuyama, notează sursa citată.

Aurescu şi Rau arată că din fondul de redresare UE de 750 de miliarde de euro, 180 de miliarde de euro au fost alocate celor doisprezece state membre ale UE din Europa Centrală şi de Est care cooperează în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări.

Cei doi miniştri de externe subliniază că în luna iulie, liderii politici şi de afaceri din statele participante la 3SI vor organiza un alt summit anual, găzduit de Bulgaria, unde vor căuta soluţii privind modul de a facilita revenirea la normalitatea post-pandemică şi de a crea noi oportunităţi pentru securitatea şi prosperitatea regiunii.

“Polonia şi România cred cu tărie că redresarea ar trebui să fie un efort transatlantic, iar Iniţiativa celor Trei Mări ar trebui să fie avangardistă“, opinează şefii celor două diplomaţii.

Bogdan Aurescu şi Zbigniew Rau susţin că intenţia ţărilor 3SI este de a pune accentul pe sursele regenerabile, pe energia nucleară şi pe alte soluţii cu emisii reduse sau zero de carbon, pledând, de asemenea, în favoarea a două proiecte susţinute de Bucureşti şi Varşovia – Rail2Sea şi Via Carpathia.

“Două proiecte susţinute de mult timp atât de România, cât şi de Polonia, ar fi deosebit de bine poziţionate pentru a reuşi în acest dublu context digital şi din ce în ce mai verde. Ambiţia noastră este de a transforma calea ferată dintre porturile Gdansk şi Constanţa, cunoscută şi sub numele de Rail-2-Sea, şi ruta rutieră Via Carpathia, care contribuie la o mai mare conectivitate de-a lungul axei nord-sud, în embleme ale 3SI digitale şi din ce în ce mai ecologice. Soluţiile prietenoase cu mediul înconjurător, împreună cu inovaţiile de ultimă oră în sectorul telecomunicaţiilor, ar fi semnele lor distinctive”, argumentează ei.

Ambii miniştri de externe insistă şi asupra unei amprente economice americane strategică, concretă şi foarte necesară în regiune, complementară dimensiunii militare şi securitare a prezenţei americane.

“Ar fi o contrapondere concretă la investiţiile în infrastructura critică ale actorilor care nu împărtăşesc valorile şi interesele noastre democratice, împiedicând influenţa lor politică şi economică în Europa Centrală şi de Est“, arată Aurescu şi Rau.

Astfel, ei se referă şi la importanţa civil-militară a celor două proiecte pentru a facilita inclusiv mobilitatea militară.

“Consolidarea conectivităţii dintre nordul şi sudul flancului estic al NATO este esenţială pentru consolidarea poziţiei de apărare şi descurajare a Alianţei. Acest lucru este cu atât mai important cu cât, la începutul acestui an, Federaţia Rusă a dovedit încă o dată că şi-a transformat capacitatea de a desfăşura rapid personal şi echipamente militare într-un atu strategic, crescând tensiunea la graniţa Ucrainei şi în întreaga regiune a Mării Negre. Mobilitatea sporită a trupelor ar fi capabilă să dezamorseze crizele şi să adauge credibilitate apelurilor noastre la dezescaladare”, afirmă ei

Cei doi diplomaţi evocă “identitatea atlantică” a Iniţiativei celor Trei Mări, bazată şi pe sprijinul bipartizan din Congresul SUA şi din cadrul noii administraţii americane.

Miniştrii de externe al României şi Poloniei mai consideră că o abordare mai echitabilă şi mai echilibrată a dezvoltării infrastructurii energetice, de transport şi digitale ar putea fi o formulă câştigătoare pentru redresarea europeană şi transatlantică.

“Cooperarea transatlantică consolidată pe proiecte majore va avea un efect multiplicator important, contribuind atât la redresarea economică, cât şi la rezilienţa de pe ambele maluri ale Atlanticului. În plus, investiţiile în interconectivitatea din zona celor Trei Mări vor creşte interesul şi prezenţa investitorilor internaţionali în regiune, facilitând astfel dezvoltarea economică ulterioară şi, în acelaşi timp, un efect pozitiv asupra regiunilor învecinate”, a conchis Bogdan Aurescu şi Zbigniew Rau.

Similare
RECOMANDĂRI