Mişcarea Politică Unirea, după explozia de la Beirut: „Evacuarea muniţiilor şi armamentului rusesc de la Cobasna este obligatorie”
Sursa foto:foto simbol Vizualizari:

Mişcarea Politică Unirea, după explozia de la Beirut: „Evacuarea muniţiilor şi armamentului rusesc de la Cobasna este obligatorie”

Republica Moldova este un „exportator de insecuritate în lume”. Despre aceasta se spune într-un comunicat al Mişcării Politice Unirea, care a venit cu o reacţie în urma exploziei de la Beirut, Liban, provocată de 2750 de tone de nitrat de amoniu, marfă care ar fi fost adusă de o navă sub pavilionul R. Moldova.

„Dincolo de proporţiile tragediei, nimeni dintre noi nu s-a aşteptat însă că şi Republica Moldova să fie implicată, de data aceasta, prin navă de pe care a fost confiscat materialul explozibil acum 6 ani, preconizat a fi dus în Mozambic. Anterior, au mai fost ştiri despre caracterul dubios al transporturilor pe mare efectuate sub pavilionul RM”, se spune într-un comunicat al MPU.

Potrivit MPU, este inadmisibil că până la această oră lipseşte o reacţie a autorităţilor de profil, inclusiv a Agenţiei Navale din Republica Moldova. De asemenea, nici preşedintele Republicii Moldova nu a venit cu un mesaj sau cu o reacţie. 

MPU declară că în acest caz se impune şi efectuarea unei anchete, dar şi în acest domeniu, per ansamblu. „Din păcate Republica Moldova a ajuns să fie nu doar o problemă în regiune, dar şi un exportator de insecuritate în lume. Statul Republica Moldova este din nou decredibilizat, confirmându-şi statutul de stat eşuat, de epavă.

„Exprimam condoleanţe şi ne exprimăm compasiunea cu poporul libanez, în aceste clipe grele, similare cu urmările unui război”, se spune în comunicatul MPU.

De asemenea, MPU cere autorităţilor Republicii Moldova, celor din Liban dar şi celor internaţionale să dea publicităţii toate informaţiile legate de acest caz, dar şi cu privire la toate navele care circulă sub pavilionul RM. 

De altfel, MPU aminteşte şi de situaţia Republicii Moldova, şi anume de regiunea transnistreană, unde sunt depozitate de 30 de ani peste 20.000 de tone de muniţii, pe care Rusia refuză să le evacueze.   

„În aceste condiţii, evacuarea muniţiilor şi armamentului rusesc de la Colbasna este obligatorie, iminentă şi urgenţă. Propunem solidarizarea forţelor politice, a mediului asociativ, a presei, a noastră a tuturor, în acest sens. Regimul Dodon trebuie demascat încă o dată şi înlăturat de la putere şi pe acest motiv”, se mai spune în comunicatul MPU.

 

Explozia din Beirut, provocată de nitrat de amoniu adus de nava unui rus sub pavilionul R. Moldova

 

MAEIE: Printre victimele exploziei de la Beirut nu sunt cetăţeni ai R. Moldova

 

VIDEO. Zeci de răniţi în urma unei explozii puternice în portul Beirut

Similare
RECOMANDĂRI