Mold-street: De ce preţul măştilor medicale a crescut de 5-7 ori
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Mold-street: De ce preţul măştilor medicale a crescut de 5-7 ori

Centrul de Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) a identificat zece companii de la care instituţiile medico-sanitare vor putea să procure măşti medicale. Majoritatea sunt producători locali, dar sunt şi câţiva ce vor aduce măşti din import.

Într-o circulară, CAPCS indică directorilor instituţiilor medicale să semneze contracte directe pentru procurarea măştilor, iar copiile documentelor să le transmită Centrului de Achiziţii, notează mold-street.com.

Diferenţe majore de preţ

Datele prezentate de instituţie, arată diferenţe de preţ foarte mari între companii, depăşind uneori şi 50%: de la 5,7 lei bucata la care este gata să livreze firma Sarvin SRL, la 9,11 lei în cazul Lismedfarm care urmează să la aducă din import.

Şi cantităţile diferă. De exemplu Vasconi (Cojocari-Grup SRL), Viomas Tex SRL şi Sarvin SRL pot asigura câte 2.000 de măşti pe zi, în timp ce Nikita Renadi SRL este gata să livreze 36.000 de măşti pe zi la un preţ de 7,0 lei/bucata.

În condiţiile în care anul trecut preţul mediu al măştilor medicale era de 1,20-1,40 lei/bucata, rezultă că în doar câteva luni acestea s-au scumpit de 5-7 ori. În plus au devenit o marfă ce nu poate fi găsită.

Specialiştii spun că ceea ce se întâmplă acum este un adevărat dezastru, iar multe din măştile medicale produse şi comercializate pe piaţă nu ar corespunde cerinţelor medicale, în timp ce importul din China a devenit extrem de dificil.

Mască din tifon, ca în Uniunea Sovietică

„Măştile noastre sunt ca cele din timpul Uniunii Sovietice. Sunt cusute din tifon medicinal natural în şase straturi şi asigură protecţia necesară... Aşa măşti purtau pe atunci toţi medicii, pacienţii, dar şi conducerea cea mai înaltă. Nu purtau măşti din China, cu sintetică”, laudă producţia sa Alexandru Slobodeanu, directorul firmei Sarvin SRL, la care deţine o cotă de 57,5%.

Sus: mască medicală, importată în 2019, jos mască din tifon de la Sarvin

Managerul susţine că măştile produse de firma sa pot fi folosite de mai multe ori: „După ce aţi purtat masca, o dezinfectaţi cu abur fierbinte şi apoi o călcaţi de câteva ori cu fierul şi o puteţi folosi iarăşi”, afirmă Slobodeanu.

El a precizat că întreprinderea sa produce o cantitate mică de măşti, dar care imediat sunt cumpărate. Slobodeanu explică preţul mai mic, în comparaţie cu alţi producători sau importatori, prin adaosul comercial mic inclus în preţ. 

De ce măştile s-a scumpit şi au ajuns deficit

O altă firmă, menţionată de CAPCS este Artbutic SRL, un mic producător local de haine, care este gata să livreze 4.000 de măşti pe zi la preţul de 7,45 lei/bucata. Proprietar este Evelina Zara, soţia fostului şef al Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (2018-2019), Vladislav Zara, demis de Guvernul Maia Sandu din funcţia anterioară şi numit de Guvernul Ion Chicu director-adjunct la Agenţia Servicii Publice.

Similare
RECOMANDĂRI