Moldova participă la cel mai mare summit cu privire la drepturile reproductive, la Nairobi
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Moldova participă la cel mai mare summit cu privire la drepturile reproductive, la Nairobi

Zilele acestea, la Nairobi, Kenya, are loc cel mai mare summit cu privire la drepturile reproductive şi oportunităţile egale pentru femei şi fete. Delegaţia din Republica Moldova a reconfirmat în cadrul forumului angajamentele ţării faţă de agenda Conferinţei internaţionale pentru populaţie şi dezvoltare (CIPD), de acum 25 de ani, unde 179 de guverne au solicitat ca femeile şi fetele să se poată manifesta în toate sferele vieţii şi să poată decide cu privire la sănătatea lor sexuală şi reproductivă.

Într-un comunicat de presă al UNFPA Moldova se menţionează că din delegaţia Republicii Moldova fac parte oficiali, membri ai societăţii civile, cercetători demografici, tineri şi activişti care militează pentru drepturile şi sănătatea reproductivă şi oportunităţile egale ale femeilor, fetelor şi tinerilor. Angajamentele reconfirmate de Republica Moldova ţin de reducerea fenomenului sarcinilor în adolescenţă, creşterea accesului tinerilor la educaţie pentru sănătate şi servicii prietenoase tinerilor. Printre angajamente se mai numără dezvoltarea oportunităţilor de participare a tinerilor, asigurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi şi altor categorii vulnerabile la servicii de sănătate sexuală şi reproductivă.

„Am parcurs un drum lung de atunci (de la CIPD, n.r.), dar mai avem multe de realizat până vom putea afirma că drepturile şi sănătatea reproductivă reprezintă o realitate pentru fiecare”, a spus Dr. Natalia Kanem, directoarea executivă UNFPA. „Trebuie să ne intensificăm eforturile pentru ca mijloacele moderne de contracepţie să fie disponibile tuturor celor care doresc şi au nevoie de ele, pentru a îmbunătăţi serviciile de îngrijire a sănătăţii materne şi pentru a proteja femeile şi fetele de violenţă în bază de gen”, a mai spus sursa.

La nivel global se estimează că în fiecare zi peste 800 de femei mor din cauze prevenibile în timpul sarcinii şi naşterii, iar 33 de mii de fete sunt obligate să se căsătorească. 232 de milioane de femei îşi doresc să prevină sarcina, dar nu o pot face deoarece nu au acces la contracepţie modernă, iar în fiecare an peste patru milioane de fete sunt supuse mutilării genitale feminine.

Până în prezent, în cadrul Summitului de la Nairobi au fost luate peste o mie de angajamente pentru realizarea Planul de acţiuni al CIPD din 1994. Atingerea obiectivelor CIPD este esenţială şi pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă până în anul 2030.

Summitul de la Nairobi reuneşte mii de persoane din întreaga lume. Evenimentul are loc în perioada 12-14 noiembrie, fiind organizat de Guvernul din Kenya, Danemarca şi UNFPA.
Similare
RECOMANDĂRI