O nouă condamnare la CEDO: Republica Moldova va trebui să plătească 35 000 de euro. Statul a încălcat dreptul la proprietate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

O nouă condamnare la CEDO: Republica Moldova va trebui să plătească 35 000 de euro. Statul a încălcat dreptul la proprietate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi-a pronunţat pe 18 iunie 2019 hotărârea în privinţa cauzei Virprod-Lux S.R.L. v. Republica Moldova şi a dispus acordarea unui prejudiciu de peste 35 000 de euro. Decizia CEDO prevede că statul a încălcat dreptul la proprietate, iar autorităţile şi instanţele au neglijat termenul-limită, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului RM.

La 13 aprilie 2000 Inspectoratul Fiscal Principal de Stat a aplicat sechestru asupra unei clădiri deţinute de către o companie de stat – compania V. – din cauza neîndeplinirii obligaţiilor sale fiscale. După evaluarea clădirii, în ianuarie 2001, Departamentul Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat a vândut clădirea respectivă companiei B. la preţul de 360 500 de lei.

În 2003 compania reclamantă V. a cumpărat clădirea de la compania B. la preţul de 628 000 de lei. În 2007, Procuratura Generală a solicitat anularea vânzării din ianuarie 2001 şi a tranzacţiei ulterioare dintre compania B. şi compania reclamantă. Procuratura a mai cerut şi restituirea clădirii posesorului său iniţial.

Compania reclamantă s-a opus acţiunii Procuraturii Generale, argumentând că aceasta era tardivă. De aceeaşi părere a fost şi Curtea de Apel Economică, care a respins cererea Procuraturii Generale. Însă în octombrie 2007, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a admis recursul declarat de către Procuratură şi a susţinut acţiunea în întregime.

La 7 decembrie 2007, compania reclamantă a depus o cerere de revizuire împotriva deciziei date. Compania V. propus să încheie o tranzacţie de împăcare, potrivit căreia urma să deţină clădirea în schimbul a 325 092 de lei. În martie 2008, CSJ a confirmat tranzacţia de împăcare dintre părţi şi a anulat decizia sa anterioară.

CEDO a constatat că a avut loc o încălcare şi că admiterea acţiunii Procuraturii Generale a constituit o incursiune nejustificată în dreptul la proprietate al companiei reclamante. Decizia Curţii prevede că nu a fost menţinut un echilibru corect, iar instanţele naţionale nu au oferit nicio justificare. Prin urmare, a avut loc o încălcare a Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

În cele din urmă, Curtea a acordat companiei reclamante 35 092,21 de euro pentru prejudiciul material, 2000 de euro pentru prejudiciul moral şi 1610 euro pentru costurile şi cheltuielile suportate.

Similare
RECOMANDĂRI