Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Oazu Nantoi, la Punctul pe AZi: În 1990, Găgăuzia şi-a declarat independenţa de Republica Moldova. Totul era pregătit pentru un carnagiu pe criterii etnice

Prezent în platoul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, deputatul PAS Oazu Nantoi a declarat că în anul 1990, Găgăuzia a cerut independenţa de Republica Moldova şi totul era pregătit pentru un carnagiu pe criterii etnice. În context, deputatul a menţionat că Igor Dodon şi Irina Vlah sunt agenţi ruşi care realizează Kozak 2.

Deputatul PAS a spus că Moscova a purces la provocarea separatismului în Găgăuzia.

„Este o poveste lungă, cu voluntariatul, cu alegerile, cu distribuirea generoasă de armament de către o unitate aeropurtată. Totul era pregătit pentru un carnagiu pe criterii etnice, dar în ultimă instanţă s-a evitat”, a spus Oazu Nantoi.

Potrivit deputatului, legea prin care s-a acordat autonomie Găgăuziei reprezintă dovada incompetenţei crase a deputaţilor Republicii Moldova din 1994.

„Este o lege confuză, care lasă spaţii de speculaţii şi interpretări. Responsabilitatea politică deplină aparţine clasei politice de la Chişinău, care a neglijat problema integrării găgăuzilor în spaţiul mental al Republicii Moldova. Dacă vorbim de Irina Vlah şi Igor Dodon, este un tandem de doi agenţi ruşi, care încearcă să facă un pas în direcţia a ceea ce s-ar putea numi convenţional  Kozak 2”, a spus Oazu Nantoi.

Acesta a mai menţionat că, în urma referendumului din 2 februarie 2014, susţinut de Igor Dodon, totul era pregătit pentru declararea Republicii Bugeac, care urma să devină funcţionalĂ a doua zi după semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Deputatul PDM Elena Bacalu, copreşedinte al Grupului de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituţionale, a funcţionalităţii unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, a spus că nu a existat dialog între Chişinău şi Comrat.

„Nu a existat un program naţional în studierea limbilor în Găgăuzia. Dacă ar fi început studierea limbii române în Găgăuzia încă de la grădiniţă, astăzi nu ar fi existat problema comunicării şi nici neînţelegerile dintre Găgăuzia şi Chişinău”, a spus Elena Bacalu.

Elena Bacalu a mai menţionat că Grupul de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituţionale, a funcţionalităţii unităţii teritoriale autonome Găgăuzia,va fi relansat într-o nouă componenţă.

Jurnalistul Anatolie Golea a spus că problemele dintre Comrat şi Chişinău se trag încă din anul 1995.

„Este stranie abordarea actuală a acestei probleme, aducerea legislaţiei naţionale în conformitate cu legislaţia Găgăuziei”, a spus jurnalistul.

Potrivit lui Anatolie Golea, găgăuzii încearcă să speculeze lacunele legislative pentru a obţine nişte drepturi mai largi, în timp ce politicul de la Chişinău are grijă doar de propriul electorat.

„Este interesant cum va ieşi din încurcătură preşedintele Dodon şi PSRM. Au făcut promisiuni exagerate în Găgăuzia şi acum vor trebui cumva să se descurce, pentru că trebuie să te raportezi şi la structurile internaţionale”, a spus Anatolie Golea.
Similare
RECOMANDĂRI