Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Pandemia a afectat grav siguranţa migranţilor basarabeni

Pandemia a afectat grav siguranţa migranţilor basarabeni. Un studiu realizat recent arată că 83% din respondenţi au fost afectaţi economic în această perioadă iar 47% au rămas fără un loc de muncă. 30 la sută din cei plecaţi peste hotare îşi doresc să revină în Republica Moldova. Studiul este o evaluarea rapidă a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie privind impactul pabdemiei COVID-19 asupra bunăstării migranţilor basarabeni din zece ţări.

Rezultatele sondajului arată că una dintre consecinţele imediate ale pandemiei a fost suspendarea activităţii sau pierderea locului de muncă pentru 47% dintre respondenţi. 57% dintre aceştia au indicat că nu au primit nicio compensaţie din partea angajatorului sau statului gazdă.

„Migraţia a fost practic răsturnată din cauza noului Coronavirus. În mod natural avem restricţii enorme care au fost instituite, libertate enormă în zona schengen a suferit un colaps când a început pandemia”, a spus LARS JOHAN LONNBACK, şeful misiunii OIM în Republica Moldova.

Întoarcerea basarabenilor acasă va avea un impact semnificativ asupra şomajului, care poate ajunge la 8,5%, până la sfârşitul anului 2020, comparativ cu 5,1% la sfârşitul lui 2019.

„Ne aşteptăm la o scădere cu 10 procente a ratei de ocupare în Republica Moldova  şi a numărului de populaţie ocupată. Totodată creşterea cu cel puţin 11 procente a populaţiei inactive. Impactul covidului abia începe a se simţi în Republica Moldova şi posibil către sfîrşitul anului vor fi mult mai mulţi, astfel ne aşteptăm la o dublare a ratei şomajului”, a declarat ANNA GHERGANOVA, şef de direcţie, MSMPS.

Cei mai afectaţi de pandemia COVID-19 sunt migranţii care nu aveau un statut sigur. Fără contracte de muncă, din prima zi de carantină ei au rămas fără nicio sursă de venit, fără acces la şomaj sau la alte plăţi sociale oferite de ţările în care traiesc. De la începutul anului, au revenit acasă peste 55 de mii de migranţi, însă doar 900 au cerut ajutorul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

„Din aceste persoane care s-au adresat, peste 100 de persoane au fost plasate în câmpul muncii. 62 de procente au fost bărbaţii şi restul femeile Cei mai mulţi migranţi au venit din Rusia 26%, Germania 14%, Italia 13%”, a spus RAISA DOGARU, director, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Sondajul mai arată că peste un sfert din cei care doresc să se întoarcă acasă vor pleca, din nou, în străinătate, odată cu ridicarea restricţiilor şi atunci când ţările de destinaţie le vor oferi noi oportunităţi de muncă. La sondaj au participat 1.186 respondenţi, din zece ţări.
Similare
RECOMANDĂRI