Peste 450 de porci din fermele şi gospodăriile din Crocmaz, Palanca şi Zîrneşti - eutanasiaţi de ANSA
Sursa foto:ansa.gov.md Vizualizari:

Peste 450 de porci din fermele şi gospodăriile din Crocmaz, Palanca şi Zîrneşti - eutanasiaţi de ANSA

Procesul de eutanasiere a porcinelor din sectorul privat şi de la fermele din satul Crocmaz, raionul Ştefan Vodă, este în derulare. Potrivit ANSA, în prima zi a fost lichidată o fermă cu un efectiv de 96 de porcine. Azi este pe cale de eutanasie o altă fermă de 47 de animale. Tot astăzi, urmează a fi demarat procesul în gospodăriile private -160 la număr.

Procedura a fost iniţiată în scop de stopare a răspândirii virusului pe arii extinse, întrucât în satul Crocmaz au fost anterior înregistrate 3 focare de pestă porcină africană.

În următoarele zile la fel se va proceda şi cu animalelor începe în satul Palanca, unde în gospodăriile individuale sunt înregistrate 113 porcine.

De altfel, operaţiunea de eutanasiere a unei exploataţii de 51 de porcine a fost întreprinsă şi în satul Zârneşti, unde, de asemenea au fost înregistrat un focar de pestă porcină africană.

Animalele sunt  eutanasiate de către medicii veterinari, instruiţi special pentru efectuarea acestei proceduri. Cadavrele animalelor sunt înhumate într-o groapă amenajată la marginea satului, această acţiune fiind coordonată cu inspectoratul ecologic raional. Un grup de specialişti de la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară efectuează la faţa locului lucrările de dezinfectare cu soluţii speciale.

O comisie formată din consilieri locali fixează în procesele verbale întocmite numărul şi greutatea animalelor, pentru ca deţinătorii de animale să poată primi compensaţiile cuvenite, câte 28 de lei pentru un kilogram de carne de porcină. 

Întregul proces este coordonat şi monitorizat de către specialiştii Direcţiei de supraveghere sanitar-veterinară al Agenţiei pentru Siguranţa Alimentelor.

Similare
RECOMANDĂRI