Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Poetul Adrian Păunescu ar fi împlinit astăzi 77 de ani

Astăzi poetul Adrian Păunescu ar fi împlinit 77 de ani. A debutat în anul 1960 şi a fost unul dintre cei mai reputaţi poeţi români contemporani, autor a peste 50 de cărţi, majoritatea fiind volume de versuri. Lucrările sale au fost editate într-un tiraj record, de peste un milion de exemplare. Deşi s-a născut în Basarabia, cea mai mare parte a copilăriei şi-a petrecut-o la Bârca, în judeţul Dolj.

Numeroase poezii semnate de Adrian Păunescu s-au bucurat de aprecierea publicului şi au fost puse pe note muzicale de mulţi compozitori apreciaţi. Păunescu a colaborat şi direct cu muzicienii, îndeosebi în cadrul Cenaclului "Flacăra", pe care l-a creat. Întrunirile muzical-culturale se desfăşurau periodic, de regulă în oraşele mari ale României. Artiştii promovaţi de poetul Adrian Păunescu prezentau lucrări muzicale şi literare în faţa unui public numeros şi entuziast.

În anii '70, Adrian Păunescu a devenit o figură emblematică în mass-media românească. Cenaclul Flacăra şi revistele pe care le-a condus au fost o atracţie indiscutabilă pentru tineretul din România, definind, astfel, o generaţie.

Talentul său a fost apreciat de mulţi critici literari, fiind considerat ultimul mare poet social român.

Adrian Păunescu s-a născut pe 20 iulie 1943, în satul Copăceni, raionul Sângerei, şi a murit pe 5 noiembrie 2010, la Bucureşti. În iulie 2003, Păunescu a fost decorat de preşedintele României, Ion Iliescu, cu Ordinul Naţional Steaua României, în grad de Cavaler. La împlinirea vârstei de 67 de ani i s-a acordat "Meritul academic" pentru creaţia literară şi pentru susţinerea proiectelor Academiei Române. Casa părintească a poetului din Copăceni a fost renovată şi transformată într-un muzeu al literaturii române, care va fi deschis la sfârşitul acestei luni. Acolo se vor păstra o parte din lucrurile care i-au aparţinut, dar şi volumele sale de poezii. Printre cărţile poetului se numără "Măştile însângerate", "Nemuritor la zidul morţii", "Liber să sufăr", "Totuşi iubirea".
Similare
RECOMANDĂRI