Raport Vamă: Peste 8,5 milioane de lei acumulate din amenzi, recalculări de sute de milioane şi mai multe grupări infracţionale anihilate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Raport Vamă: Peste 8,5 milioane de lei acumulate din amenzi, recalculări de sute de milioane şi mai multe grupări infracţionale anihilate

Raportul de activitate antifraudă al Serviciului Vamal pentru anul 2018 arată o sporire semnificativă a indicatorilor de progres în toate domeniile gestionate. În unele cazuri, eficienţa măsurilor întreprinse s-a dublat, iar sumele recalculate în urma intervenţiilor s-au cifrat la sute de milioane de lei. Datele au fost prezentate în cadrul unei şedinţe de bilanţ, convocată de Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie.

Conform datelor, în anul 2018, au fost pornite 235 de cauze penale, iar valoarea mărfurilor de contrabandă stabilită în cadrul urmăririi penale a fost estimată la circa 154,5 milioane lei. Din totalul cauzelor penale iniţiate, în instanţa de judecată au fost expediate 94. Valoarea mărfurilor stabilită pentru acestea a constituit 68,7 milioane lei, cu circa 68% mai mult faţă de valorile înregistrate în 2017.

Tot în aceeaşi perioadă, au fost înregistrate 5 941 de procese-verbale cu privire la contravenţie, o creştere cu peste 50% faţă de anul 2017. În rezultatul amenzilor aplicate, la bugetul de stat au fost acumulate peste 8,5 milioane lei.

O dinamică pozitivă este consemnată şi în cazul controlului în linia a doua, efectuat de către echipele mobile ale Vămii. În 2018, acestea au operat 382 de reţineri, creşterea faţă de 2017 constituind 25%. A crescut, de asemenea, şi valoarea mărfurilor reţinute, de la 20 de milioane de lei, în 2017, la cca 24,3 milioane lei, în 2018.

În acelaşi timp, o creştere dublă a fost atestată în domeniul protecţiei la frontieră a drepturilor de proprietate intelectuală, fiind înregistrate 82 de cazuri de reţinere a bunurile susceptibile a fi contrafăcute. Mărfurile reţinute au fost evaluate la circa trei milioane de lei, în creştere cu 77% mai mult, comparativ, cu sumele atestate în 2017.

O altă subdiviziune care şi-a sporit semnificativ eficienţa în anul 2018 este cea de control ulterior. Cifrele arată că, deşi au fost efectuate mai puţine controale, valoarea obiectului încălcărilor a crescut cu aproximativ 50%, însumând 464,3 milioane lei. Iar suma obligaţiilor vamale recalculate se cifrează la circa 103 milioane lei.

Recalculări de sute de milioane de lei, destinaţi bugetului de stat, au înregistrate şi în rezultatul activităţii complexe de profilare a riscurilor. Pe parcursul anului 2018, în rezultatul controlului vamal pe culoarele roşu  şi galben,  au fost recalculate şi încasate suplimentar drepturi de import în valoare de 343,7 milioane lei.

În continuare, cele mai mari riscuri ţin de subevaluare, clasificare eronată, declarare eronată a originii etc., iar cele mai multe produse analitice au fost elaborate pentru mărfurile de larg consum.

Totodată, analiza riscurilor, combinată cu controlul chinologic, a condus şi la creşterea ratei de depistare a produselor din tutun nedeclarate. Astfel, în anul 2018, au fost reţinute  peste 6,7 milioane de ţigarete, cu circa 20% mai mult faţă de anul 2017, când numărul acestora era de aproximativ 5,6 milioane.

Raportul mai arată şi o activizare a serviciilor operative. În anul 2018, urmare a măsurilor speciale de investigaţii petrecute, au fost reţinute mărfuri de contrabandă de peste 110 milioane lei.

Totodată, măsurile speciale de investigaţii aplicate au ajutat la relevarea mai multor scheme de contrabandă, reuşindu-se anihilarea a 11 grupări infracţionale. Majoritatea din acestea operau prin regiunea transnistreană, cu ocolirea posturilor vamale interne de control. Restul grupărilor s-a stabilit că acţionau prin posturile vamale sau frontiera verde.

În acest context, Directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie le-a cerut acestora să-şi păstreze vigilenţa sporită şi să-şi diversifice în continuare mecanismele de prevenire şi combatere a contrabandei.

Atâta timp cât vom avea diferenţe de preţ pentru numeroase categorii de produse, infractorii vor fi tentaţi să fenteze legea şi să  evite plăţile la buget. Iată de ce, este important, să fim mereu cu un pas înainte şi să prevenim eventualele fraude, care pot afecta nu doar bugetul de stat, dar şi agenţii economici de bună credinţă.”, a conchis Vitalie Vrabie.

Similare
RECOMANDĂRI