Reacţia UE la ultimele evenimente din Parlamentul de la Chişinău: Propunerile legislative au fost votate în pripă şi netransparent
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Reacţia UE la ultimele evenimente din Parlamentul de la Chişinău: Propunerile legislative au fost votate în pripă şi netransparent

În data de 3 decembrie, joi, Parlamentul Republicii Moldova a votat o serie de propuneri legislative, inclusiv cu privire la limitarea puterii prezidenţiale, depuse într-o manieră pripită şi netransparentă. Votarea a avut loc într-un mod care nu respectă procedurile parlamentare necesare. Mai mult, votarea a fost susţinută de oameni identificaţi ca fiind implicaţi în corupţie şi în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislaţia să poată servi intereselor particulare, se arată într-o declaraţie a lui Peter Stano, purtător de cuvânt aprincipal pentru Afaceri externe şi politica de securitate a UE.

„Mai mult, votarea a fost susţinută de oameni identificaţi ca fiind implicaţi în corupţie şi în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislaţia să poată servi intereselor particulare.

„Aceste propuneri legislative au fost depuse la numai două săptămâni după ce poporul Republicii Moldova a ales un nou preşedinte. Alegerile au avut loc în aşteptarea ca viitorul preşedinte să îşi poată exercita funcţiile conform Constituţiei în baza căreia a fost ales.

Prin urmare, este esenţial ca orice modificare cu privire la aceste funcţii şi puteri prezidenţiale să respecte procedurile necesare, prevăzute legal, inclusiv în ce priveşte controlul democratic.

Uniunea Europeană se aşteaptă ca toţi factorii de decizie din Republica Moldova, o ţară asociată UE, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu aşteptările poporului şi principiile esenţiale ale ambiţiosului nostru Acord de Asociere UE - Republica Moldova. Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne axat pe oferirea de beneficii tangibile cetăţenilor Republicii Moldova”, precizează Peter Stano în declaraţie.

Similare
RECOMANDĂRI