Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Regimul separatist de la Tiraspol interzice automobilelor cu numere de înmatriculare în R. Moldova să treacă frontiera cu Ucraina prin sectorul transnistrean

Regimul separatist de la Tiraspol interzice automobilelor cu numere de înmatriculare în Republica Moldova să treacă prin aşa-zisele puncte de control de pe segmentul transnistrean al frontierei cu Ucraina.

Hotărârea va intra în vigoare pe 24 ianuarie 2020. Decizia autorităţilor separatiste vine după ce guvernul de la Chişinău a interzis traversarea frontierei de stat a automobilelor înregistrate în stânga Nistrului.

Potrivit unui comunicat al aşa-zisului minister de interne de la Tiraspol, decizia va fi aplicată până când autorităţile de la Chişinău vor renunţa şi ele la decizia luată.

„Membrii procesului de negocieri în formatul "5+2" au fost anunţaţi că în conformitate cu decizia "consiliului de securitate a republicii moldoveneşti nistrene", în semn de răspuns, din data 24 ianuarie vor fi introduse restricţii de traversare a frontierei Transnistriei cu Ucraina, pentru toate tipurile de transport înregistrate în Republica Moldova şi conduse de locuitorii care deţin permis de conducere moldovenesc", se arată în comunicatul autorităţilor separatiste.

Între timp, preşedintele Igor Dodon dă asigurări că va face tot ce este nevoie pentru ca dreptul oamenilor, de a călători liber, să fie respectat.

„Am avut o discuţie telefonică cu Vladimir Krasnoselskii şi am convenit să găsim de urgentă soluţii pentru a nu permite înrăutăţirea situaţiei legate de circulaţia transportului şi eventualele dificultăţi pentru cetăţeni. Am stabilit ca instituţiile responsabile să identifice de urgenţă soluţii pentru evitarea unei situaţii de criză. În mod categoric, cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului nu trebuie să fie afectaţi, iar în rezultatul dialogului dinte Chişinău şi Tiraspol toate subiectele şi situaţiile dificile vor fi soluţionate", a scris pe Facebook Igor Dodon.


Îngrijorat de evoluţiile crizei dintre Chişinău şi Tiraspol este şi şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch. Într-o postare pe pagina sa de facebook, oficialul a menţionat că păstrează legătura cu aşa-zisul ministru de interne de la Tiraspol, Vitalie Ignatiev şi cu vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.

„Îmi exprim îngrijorarea cu privire la evoluţiile recente care pot afecta negativ libertatea de mişcare a populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului. OSCE continuă activ eforturile de mediere pentru a evita acest lucru. Am încredere deplină în sentimentul de responsabilitate şi de raţiune al ambelor părţi şi rămân încrezător că împreună putem menţine procesul de reglementare transnistreană pe o traiectorie pozitivă în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri", a scris pe Facebook CLAUS NEUKIRCH, şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova

Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a anunţat că, începând cu data de 10 ianuarie curent, a sistat aplicarea excepţiei temporare privind măsurile de control a autoturismelor din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Acesta înseamnă că automobilele înmatriculate în regiunea separatistă nu vor mai putea traversa frontiera de stat a Republicii Moldova. Astfel, conducătorii auto care doresc să traverseze frontiera de stat trebuie să se conformeze Legii privind la înmatricularea unor mijloace de transport şi modificarea unor acte legislative.


 
Similare
RECOMANDĂRI