Republica Moldova marchează cea de-a 30 aniversare de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

Republica Moldova marchează cea de-a 30 aniversare de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate

Republica Moldova sărbătoreşte astăzi cea de-a 30-a aniversare de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate, ce a fost votată acum 30 de ani, pe 23 iunie 1990.

Potrivit istoricilor, Declaraţia a fost adoptată într-un context istoric complex, marcat de o paradă a suveranităţilor, proces care a cuprins întreg spaţiul sovietic. Estonia a fost prima ţară din fosta URSS care şi-a declarat suveranitatea în noiembrie 1988, fiind urmată de Lituania în aprilie 1989 şi Letonia în iulie 1989. Între timp, Lituania şi-a declarat independenţa de stat pe 11 martie 1990. Declaraţia de Suveranitate a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti fusese precedată de asemenea de cea a Georgiei din 26 mai 1990 şi a Rusiei din 12 iunie 1990, scrie Moldpres.

Adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a fost prima victorie importantă a forţelor democratice în lupta de renaştere şi eliberare naţională.

"Acum, după 30 de ani, putem observa ce ne-a reuşit mai bine şi ce mai puţin şi, cu lecţiile învăţate, să păşim în viitor. Sunt mult mai multe lucruri care ne unesc decât cele care ne dezbină. Ne unesc drumurile ne-reparate şi şcolile vechi. Ne unesc spitalele îmbătrânite. Ne uneşte tristeţea plecării copiilor care nu au încredere că Moldova poate fi la fel de dezvoltată ca alte ţări. E timpul să lăsăm la o parte tot ce ne dezbină şi cot la cot să reconstruim Moldova. Lucrând împreună vom construi zi de zi Suveranitatea Republicii Moldova. Vom demonstra dreptul nostru de a dispune liber de soarta noastră şi vom convinge partenerii că pot avea încredere în responsabilitatea şi înţelepciunea noastră", se spune în mesajul prim-ministrului R. Moldova, Ion Chicu.

Declaraţia de Suveranitate a fost votată cu o singură abţinere.

La 23 iunie 1991, în ziua primei aniversări de la proclamarea suveranităţii Republicii Moldova, la Chişinău a fost pusă în circulaţie prima serie de mărci poştale, care poartă atributele statalităţii – Stema şi Drapelul.

Similare
RECOMANDĂRI