Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Republica Moldova va elabora o nouă strategie de securitate naţională

Republica Moldova va elabora o nouă strategie de securitate naţională din care nu vor lipsi strategii din sectorul energetic şi securitate informaţională. Propuneri şi modalităţi de implementare au fost discutate astăzi în cadrul unui simpozion organizat de Ministerul Apărării, la care au participat şi absolvenţi ai colegiului american de studii internaţionale şi securitate George C. Marshall.

Noua strategie de securitate este o prioritate pentru Republica Moldova. Autorităţile de la Chişinău urmează să angajeze mai mulţi experţi pentru a realiza caietul de sarcini a noi strategii.

LILIAN CARP, preşedinte, Comisia parlamentară pentru securitate naţională: „Parlamentul R. Moldova sau actuala guvernare are ca menire să găsească soluţii pentru a depăşi criza energetică şi de a nu mai fi şantajată în viitorul apropiat. Această problemă trebuie rezolvată în timp, dar trebuie începută acum.  Astăzi avem probleme noi, cu care nu ne-am confruntat anterior, precum este securitatea informaţională. Astăzi noi avem mari lacune în ceea ce priveşte securitatea informaţională a R. Moldova, iar unele acţiuni care trebuie întreprinse trebuie să fie dure.”

La elaborarea noi strategii se vor implica şi absolvenţii colegiului american de studii internaţionale şi securitate George C.  Marshall.

ANATOLIE NOSATÎI, ministrul Apărării, Republica Moldova: „Unele documente strategice, întradevăr necesită a fi revizuite, iar scopul acestei activităţi nu este de a recomanda ceva exact, dar de a veni cu viziunile experţilor, care sunt acest grup, cum văd ei şi care ar fi necesităţile pentru domeniul nostru de securitate.”

LAURA HRUBY, şef adjunct al misiunii diplomatice, Ambasada SUA: „Aceste probleme, trebuie să aibă niştre strategii foarte bine făcute, iar guvernarea din Republica Moldova şi liderii militari trebuie să lucreze împreună pentru a atinge aceste obiective ale strategiei naţionale.”

Ultima strategie de securitate naţională a fost elaborată în anul 2016, atunci când preşedinte al Republicii Moldova era Nicolae Timofti.
Similare
RECOMANDĂRI