S-a stins din viaţă fostul ministru al culturii şi publicistul Mihail Gheorghe Cibotaru
Vizualizari:

S-a stins din viaţă fostul ministru al culturii şi publicistul Mihail Gheorghe Cibotaru

Ieri, 20 ianuarie s-a aşternut doliu în lumea literelor şi a culturii naţionale prin trecerea la cele veşnice a prozatorului şi publicistului Mihail Gheorghe Cibotaru, ministru al culturii în perioada 1994 – 1997.

Mihail Gheorghe Cibotaru s-a născut la 21 iunie 1934, în s. Vărvăreuca, raionul Floreşti. În anul 1954 a absolvit şcoala medie din Floreşti, iar în anul 1959 Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat din Chişinău.

Pe parcursul activităţii sale profesionale Mihail Gheorghe Cibotaru a activat în calitate de redactor la ziarul „Tinerimea Moldovei”, redactor-şef adjunct la ziarul „Moldova socialistă”, redactor-şef la revista „Moldova”, şef de secţie la Agenţia Informaţională de Stat Moldpres. Activitatea sa a lăsat şi alte rezultate pentru întreg sistemul administrativ din Republica Moldova, în perioada anilor 1994 – 1997, exercitând funcţia de ministru al culturii.

De sub tipare au apărut şi cărţile de autor: „Tăcerea pădurilor”, „Durerea liniştii”, „Semănătorii”, „Drumuri”, „Pasăre călătoare”, „Îndrăzneala”, „Eclipsa” , „Ministru poţi şi să nu fii”, „Ispite”.  Autorul a semnat şi scenarii pentru filme artistice şi documentare: „Întâlnirea”, „Cutremurul”, „Corespondentul special”, „Hora satului” ş.a.

A fost distins în anul 1986 cu Premiul de Stat pentru volumul de publicistică „Sârjoaca”, în anul 2008 cu Premiul de excelenţă, iar în anul 2013 cu Premiul „Opera omnia” al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Totodată, în anul 1996 i-a fost acordat Ordinul „Gloria Muncii”, iar în aprilie 2015 în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite faţă de stat, pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în domeniul de activitate şi înaltă măiestrie profesională i-a fost conferit „Ordinul Republicii”.

Similare
RECOMANDĂRI