Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şapte instituţii de învăţămînt cu profil agricol şi-au modernizat laboratoarele şi atelierele cu susţinerea financiară a Uniunii Europene

Şapte instituţii de învăţămînt cu profil agricol din Republica Moldova şi-au modernizat laboratoarele şi atelierele cu echipamente performante, datorită unui proiect de asistenţă financiară al Uniunii Europene. Prin intermediul proiectului DEVRAM, elevii şcolilor beneficiază şi de programe de formare profesională şi suport tehnic.

Şcoala profesională din comuna Bubuieci, municipiul Chişinău, este o  beneficiară a proiectului DEVRAM. Instituţia de învăţământ este singura din Republica Moldova care formează specialişti în horticultură. Şi pentru a creşte calitatea pregătirii elevilor, şcoala a aplicat la programul European de asistenţă. Pe lângă cursurile de instruire dedicate elevilor şi cadrelor didactice, s-a obţinut finanţare şi pentru montarea unui sistem de irigare modern, extrem de util pentru lecţiile practice.

TATIANA COSTIN, profesor, Şcoala Profesională Bubuieci: „Graţie proiectelor Uniunii Europene şi anume proiectului DEVRAM – Dezvoltarea Zonelor Rurale, profesorii care activează la comisia metodică au beneficiat de un şir de formări. Putem să împărtăşim abilităţile practice şi elevilor, cele mai noi tendinţe în domeniul floriculturii."

Şi Colegiul Agroindustrial din Ungheni poate creşte calitatea cursurilor de instruire după ce a beneficiat de asistenţă din partea Uniunii Europene.

ION OBOROC, director, Colegiul Agroindustrial, Ungheni: „Dotarea bazei tehnico materiale, şi anume a catedrei de mecanică, a fost dotată cu o semănătoare şi cu o stropitoare. Elevii au posibilitate să facă practica pe câmpurile instituţiei."

Cei mai entuziasmaţi sunt viitorii specialişti în agricultură care acum, au posibilitate să desfăşoare ore practice la cel mai înalt nivel.

SINCRON MARIA MATASARI, elevă: „Datorită Uniunii Europene avem un sistem de irigare modern care ne ajută la germinarea seminţelor, creşterea plantelor floricole."


SINCRON ALEXANDRU IUTIŞ, elev: „Colegiul este dotat cu maşini şi utilaj agricol de ultimă generaţie, sistem IT ce favorizează studiului tuturor elevilor dar şi un laborator tehno-chimic care ne ajută să studiem mai bine la obiectele de specialitate. Echipamentele moderne ne ajută pe noi studenţii să devenim mai competitivi pe piaţa internă, în domeniul agriculturii."


DANIELA PREAŞCĂ, manager proiect, Centrul Educaţional ProDidactica: „Componenta educaţională din cadrul proiectului DEVRAM constituie un buget de peste opt sute mii de euro. Sunt mai multe domenii de intervenţie pentru instituţiile educaţionale printre care elaborarea de curricule noi, printre care instruirea profesorilor, capacitarea elevilor cu noi metode de practică în cadrul întreprinderilor."

Scopul proiectului DEVRAM, finanţat de UE, este creşterea nivelului vieţii cetăţenilor din mediul rural, dezvoltarea domeniului agroalimentar şi formarea tinerilor specialişti calificaţi în Republica Moldova. Instituţiile de învăţământ profesional-tehnic agricol beneficiază de programe de formare, sprijin tehnic, participare la expoziţii şi instruiri.
 
Similare
RECOMANDĂRI