Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Şase experţi mondiali au degustat peste 300 de vinuri produse în Republica Moldova. „Eu am rămas impresionat de calitate şi varietate”

Vinul din podgoriile Republicii Moldova a fost supus unui adevărat test al calităţii. Şase experţi de talie mondială, provenind din 5 ţări, au degustat peste 300 de vinuri produse de 20 de viticultori. Experţii au dat sfaturi şi au recomandat strategii de vânzare pe pieţele mondiale.

Timp de trei zile, cei şase experţi mondiali au degustat vinuri din recolta anilor 2018 - 2019. Au fost testate şi câteva vinuri experimentale făcute de podgorenii din Republica Moldova. Expertul Robert Joseph spune că nicio ţară nu a mai găzduit un asemenea audit al calităţii vinului.

„Consider că vinurile premium din Republica Moldova, vinurile de înaltă calitate, merită locul lor în restaurante de top din întreaga lume, ce poate diferenţia Republica Moldova pe plan internaţional, sunt ansamblatele din soiuri nobile europene şi soiuri autohtone ce ar face aceste branduri unice în întreaga lume”, spune expertul internaţional Robert Joseph. 

Specialiştii îndeamnă producătorii locali să sporească volumul de export a vinurilor îmbuteliate, faţă de vinurile vrac.
 
„Eu am rămas impresionat de calitatea şi varietatea vinurilor. Sunt vinuri într-adevăr foarte bune.  Mi-au plăcut foarte mult soiurile cunoscute deja pe piaţa internaţională, Chardonnay, Sauvignon blanc, Aligote, sunt bune. Desigur, dintre vinurile roşii, pot remarca Malbec, Merlot, Cabernet sauvignon”, a declarat Gerd Step, vinificator din Germania.

Alex Brekley, vinificator şi importator din SUA: „Vinurile sunt vestite şi au calitate foarte bună. Au un potenţial foarte mare. Consider că Republica Moldova trebuie să se concentreze mai mult pe vinurile roşii, decât pe vinurile albe. De exemplu, să întroducă pe piaţa internaţională o varietate mai mare cum ar fi Merlot şi Cabernet”.

Scopul evenimentului a fost de a identifica soluţii pentru a mări vânzările, astfel încât piaţa internă să absoarbe doar 10% din producţie. Restul să meargă la export.
 
„Am avut stocuri în jur de două milioane de decalitri, ceea ce este foarte mult şi noi am intrat deja în campania de recoltă cu volumul mai mult de un sezon. Suntem foarte mulţumiţi că am avut parte de aşa degustatori, mulţi dintre ei sunt brokeri, cei care aleg, cumpără vinuri”, spune Elizaveta Breahnp, expertă din cadrul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului.

„Să putem să repoziţionăm vinurile noastre în segmentul de calitate şi în special cu valoare adăugată pentru a putea să captăm mai multă valoare economică în Republica Moldova contribuind astfel la sănătatea economică a agenţilor economici implicaţi în filiera vitivinicolă şi în mod special pentru a ajuta producătorii de struguri să-şi poată vinde mai bine strugurii lor”, spune Diana Lazăr, Proiectul de Competitivitate USAID.

Producătorii au aşteptat cu nerăbdare recomandările experţilor.

„Nouă ne place când suntem vizitaţi, când suntem criticaţi constructiv, fiindcă asta ne ajută să devenim mai buni, ne ajută să ne întărim, să ne îmbunătăţim calitatea, să ne îmbunătăţim aspectul şi să scoatem în lumină sau să accentuăm unele momente care poate ar fi avantajul nostru competitiv”, spune Călin Aprodu, director executiv al unei vinării.

În primele nouă luni ale anului, vinurile moldoveneşti au ajuns în 67 de ţări ale lumii. Unele pieţe au fost cucerite în premieră: Afganistan, Siria, Togo sau Guam.
Similare
RECOMANDĂRI