Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Scăldatul în Nistru, tradiţie de Bobotează păstrată de creştinii din Soroca şi în acest an

După slujba de Bobotează, creştinii din Soroca, au mers să se scalde în apele râului Nistru. E o tradiţie respectată cu sfinţenie de localnici. Preoţii au sfinţit apa râului rece ca gheaţa, în care s-au scăldat cei mai curajoşi.

Nici temperatura de minus 15 grade de afară, nici pandemia de coronavirus nu au stat în calea celor hotărâţi să sărbătoarească Boboteaza pe stil vechi aşa cum spune tradiţia. Crucea aruncată în râu a fost trecută din mână în mână, fără excepţie.

„După tradiţie, coborâm la apa Nistrului, mai întâi sfinţim apele râului care pentru noi este ca un Iordan aici la Soroca, iar apoi, înotătorii curajoşi, când mai mulţi când mai puţini, se bagă în râu şi prind crucea pe care preotul o arun că după tradiţie în apele îngheţate ale râuluI”, a spus SORIN HULUŢĂ, parohul bisericii "Sfinţii Martiri Brâncoveni", Soroca.

Deşi au ieşit tremurând din apă, nimeni n-a spus că s-ar teme să răcească. Mai mult, cei care respectă tradiţia sunt siguri că scăldatul de Bobotează le dă imunitate.

Tradiţia spune că cel care de Bobotează a prins crucea aruncată în râu va avea noroc tot anul.
Similare
RECOMANDĂRI