Secretarul general al Consiliului Europei: Reforma justiţiei trebuie să aibă sprijinul activ al tuturor părţilor implicate
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Secretarul general al Consiliului Europei: Reforma justiţiei trebuie să aibă sprijinul activ al tuturor părţilor implicate

Autorităţile din Republica Moldova trebuie să stabilească un concept strategic clar pentru modificările legislative din domeniul justiţiei. Acest concept trebuie să aibă sprijinul activ al tuturor părţilor interesate, să reflecte obligaţiile ţării în calitate de stat membru al Consiliului Europei, iar instituţiile statului trebuie să lucreze împreună într-un mod constructiv şi fără grabă, pentru a atinge obiectivele importante ale reformei, spune Secretarul general al Consiliului Europeni Marija Pejčinović Burić, după ce o misiune ad-hoc a Consiliului Europei a fost în Republica Moldova pentru a oferi asistenţă în elaborarea conceptului reformei justiţiei.

Potrivit experţilor CE, percepţia corupţiei rămâne, din păcate, ridicată, inclusiv în ceea ce priveşte sistemul judiciar.

„Ar trebui luate măsuri pentru punerea în aplicare a recomandărilor GRECO privind prevenirea corupţiei în ceea ce priveşte judecătorii şi procurorii, în special pentru a preveni numirea şi promovarea în funcţii judiciare a candidaţilor cu riscuri de integritate. Mai pe larg, ar trebui consolidată eficienţa cadrului anticorupţie şi ar trebui garantată independenţa şi capacitatea principalelor instituţii responsabile de prevenirea şi combaterea corupţiei”, spune secretarul general al CE.
 
În comunicatul oficial al secretarului general al CE se mai spune că Republica Moldova ar trebui să pună în aplicare recomandările expuse în avizele Comisiei de la Veneţia atunci când vine vorba de rolul şi mandatul Consiliului Superior al Magistraturii, măsurile pentru reformarea sistemului judiciar sau asigurarea integrităţii acestuia. E
 
„Înainte de a lua în considerare orice evaluare la scară largă, ar trebui să se folosească pe deplin procedurile care sunt deja disponibile pentru a asigura integritatea sistemului judiciar, în special procedurile penale şi / sau disciplinare în cazuri de conduită incorectă specifică, inclusiv corupţia şi aplicarea efectivă a unui sistem de declarare a activelor.
 
Articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CtEDO) oferă un cadru obligatoriu în ceea ce priveşte mutările, evaluările şi transferurile judecătorilor. Un exerciţiu general de reevaluare pentru judecători şi procurori poate conduce la numeroase cereri în faţa CEDO de către cei care au fost respinşi sau transferaţi, precum şi la perturbarea funcţionării sistemului judiciar. Prin urmare, Grupul de lucru Ad Hoc recomandă cea mai mare precauţie înainte de a lua în considerare orice astfel de iniţiative”, se mai spune în comunicat.
 
Similare
RECOMANDĂRI