Securitatea economică şi energetică în regiune sunt priorităţile de cooperare bilaterală între Republica Moldova şi Ucraina
Sursa foto:Finantare.ro Vizualizari:

Securitatea economică şi energetică în regiune sunt priorităţile de cooperare bilaterală între Republica Moldova şi Ucraina

Priorităţile dezvoltării cooperării comercial-economice între Republica Moldova şi Ucraina, pentru acest an, au fost subiectele abordate de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei în ţara noastră, Ivan Gnatîşin, în cadrul întrevederii de astăzi.

Ministrul Economiei şi Infrastructurii a reconfirmat disponibilitatea Republicii Moldova de a avea un dialog deschis şi constructiv cu Ucraina privind aspectele prioritare ale cooperării moldo-ucrainene, printre care securitatea economică şi energetică a ambelor ţări. În acest context, Chiril Gaburici a apreciat pozitiv progresul înregistrat în implementarea obiectivelor stabilite în Foaia de parcurs privind dezvoltarea colaborării moldo-ucrainene pentru anul 2017, care au contribuit la creşterea volumului comerţului bilateral cu 33 la sută, faţă de anul 2016.

De asemenea, ministrul Economiei şi Infrastructurii a exprimat intenţia de a consolida cooperarea în vederea implementării Acordurilor de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv prevederile Zonei de Comerţ Liber, Aprofundat şi Cuprinzător. În context, ministrul a menţionat că Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova va participa anul acesta la Business Forumul din Ucraina, unde va prezenta oportunităţile şi condiţiile oferite de ţara noastră potenţialilor investitori ucraineni.

Totodată, Chiril Gaburici a accentuat că integrarea europeană constituie un element-cheie pentru Republica Moldova şi Ucraina privind asigurarea securităţii economice şi energetice. „Prioritar, pe agenda bilaterală, este continuarea implementării Acordului privind condiţiile de interconectare în perspectivă a sistemelor energetice comune ale Moldovei şi Ucrainei cu sistemul energetic al Europei ENTSO-E, precum şi desfăşurarea următoarei şedinţe a Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ucrainene privind colaborarea comercial-economică”, a notat Chiril Gaburici.

Ambasadorul Ivan Gnatîşin a menţionat că Ucraina susţine realizarea tuturor proiectelor comune în ceea ce priveşte aspectele de securitate regională. În context, oficialul a accentuat că partea ucraineană pledează pentru fortificarea cooperării în domeniul managementului integrat al frontierei în baza standardelor europene, inclusiv pe sectorul transnistrean al acesteia, privind controlul în comun în punctele de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene.

Totodată, părţile au discutat şi despre implementarea prevederilor privind colaborarea în domeniul protecţiei şi dezvoltării durabile a bazinului nistrean, în scopul soluţionării complexe a problemelor ecologice ale bazinului râului Nistru.

Similare
RECOMANDĂRI