Şedinţă la Guvern, privind pregătirea lotului sportiv pentru participarea la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo
Vizualizari:

Şedinţă la Guvern, privind pregătirea lotului sportiv pentru participarea la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo

Prim-ministrul Ion Chicu a prezidat, la Guvern, o şedinţă de lucru privind pregătirea lotului sportiv pentru participarea la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo, Japonia.

La întrunire au participat Ion Gheorghiu - secretar de stat la Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Nicolae Juravschi – preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Vitalie Gligor - preşedintele Comitetului Naţional Paralimpic, precum şi preşedinţii mai multor federaţii sportive din ţară.  

Premierul a solicitat responsabililor să prezinte informaţii despre lotul olimpic naţional şi nivelul lui de pregătire, care sunt carenţele şi problemele pe care le întâmpină, dar şi să vină cu sugestii de ameliorare a situaţiei existente.

„Suntem în an preolimpic. Anul viitor se va desfăşura cel mai important eveniment sportiv din ultimii 4 ani. Republica Moldova trebuie să se prezinte la nivelul tuturor celorlalte ţări participante. Sper să nu mizăm doar pe principiul de participare, dar să ne întoarcem acasă şi cu succese”, a menţionat Ion Chicu.

Participanţii la şedinţă au enumerat principalele probleme confruntate, printre care se numără: lipsa infrastructurii moderne, a  sălilor de antrenament şi a bazinelor de înot dotate corespunzător rigorilor internaţionale – inclusiv pentru sportivii paralimpici, inexistenţa medicilor, psihologilor şi maseurilor sportivi, insuficienţa inventarului şi a bazei materiale necesare, dar şi lipsa banilor.

Reprezentanţii federaţiilor de sport au solicitat autorităţilor ca în anul competiţiilor olimpice să li se ofere finanţarea la început de an.  

Premierul Ion Chicu a asigurat participanţii la şedinţă că Guvernul va identifica căi de finanţare a activităţilor de pregătire a sportivilor, chiar de la începutul anului, iar în măsura posibilităţilor, aceasta să fie şi majorată.

În cadrul discuţiei premierul a făcut un schimb de opinii cu preşedinţii federaţiilor referitoare la folosirea Arenei Naţionale, care acum este în etapa prefinală, în scopul pregătirii sportivilor pe mai multe discipline.  

Preşedinţii federaţiilor sportive au insistat ca Arena Naţională să fie dată în exploatare în cel mai scurt timp, pentru ca să poată organiza în Republica Moldova competiţii regionale şi europene.

Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfăşura în perioada 24 iulie – 9 august 2020, iar Jocurile Paralimpice vor avea loc între 25 august – 6 septembrie 2020.

Similare
RECOMANDĂRI